Amiga : Scartkabels vs Scartkabels ofwel appels en peren

Toen we zo'n 35 jaar geleden kennis maakte met de Amiga hadden we keuze uit een aantal opties om die met een monitor te verbinden.

De A520 , een externe modulator met Composiet video uit
de RGB kabel met een 6 polige DIN stekker
Later is daar ook nog een RGB kabel met een 9 polige Sub-D plug bijgekomen.

een veelgebruikte monitor voor de hobbycomputers uit die tijd, is de oerdegelijke Philips CM8833, die onder andere voorzien was van een Scart connector voor RGB Scartkabels.

Shop: Amiga RGB Cable to DIN

Shop: Amiga RGB Cable to DB-9

Er zijn destijds veel DIN kabels verknipt en voorzien van scart stekkers om ze zodoende als Scartkabel aan de CM8833 te kunnen aansluiten.
Toen ik een kleine 34 jaar later mijn Amiga's van stal haalde omdat ik een RGB-2-HDMI  box had gekocht kreeg ik met geen van deze oude kabels ook maar enig beeld.
Na flink wat proberen en zoeken ben ik uiteindelijk op een site terecht gekomen waar de uber scart kabel beschreven stond, de Rolls Royce onder de scart kabels werd daar als design uitgelegd.

Om een lang verhaal kort te maken, waar de CRT's van weleer geen schakelsignalen nodig hebben, hebben de huidige Tv's en monitors dat wel, schakelsignaal voor 16:9 of 4:3, schakelsignaal voor activeren scart connectie.

Die oude scartkabels hadden dat geen van allen, en het beeld blijft gewoon zwart op nieuwerwetse schermen 🙂

Ik heb uiteindelijk met behulp van het diagram wat ik gevonden had mijn eigen Scartkabel gemaakt.

En hoewel het wat klungelig is om weerstanden en draden in krimpkous zo te buigen dat het allemaal in een Scart plug past is het toch gelukt om een kabel te maken die een perfect beeld geeft op mijn Scart-2-HDMI converter.

Ik heb gemerkt dat er een chronisch tekort is aan Scartkabels en heb op basis van het diagram wat ik gevonden had een printje te ontwerpen wat in de Scart plug past en alle aansluitingen op een ordelijke en makkelijk toegankelijke positie presenteert.

Ik heb een testbatch gesubmit voor 10 printjes, om te zien of en hoe het werkt op deze manier.

Keep you posted

Met dank aan Ian Stedman, wiens werk mijn beeld op de Amiga aanzienlijk heeft veranderd 🙂

PCB voor in een Scartkabel

Reacties zijn gesloten.