Quest for the DB19 connector , De geschiedenis
Ergens in een ver verleden moet iemand bij Atari Corp gedacht hebben dat het een briljant idee zou zijn om een specifiek model Connector te gebruiken in plaats van de destijds toch al behoorlijk gestandaardiseerde 25-pins D-sub connectoren.
De favoriete connector werd dus de D-sub 19, DB19 of DB-19, die in een vrouwelijke versie verscheen aan de achterkant van de Atari ST-computerlijn. Deze connector was bedoeld voor ACSI ondersteuning (Atari's versie van SCSI ) . (Apple II-computers lijken ook eenzelfde DB19-connector te gebruiken)
Quest for the DB19 Connector, die steeds meer Unobtanium lijkt.
Toen de Atari-computerlijn langzaam met uitsterven werd bedreigd, nam ook de vraag naar die speciale DB19 connector af.
Als gevolg hiervan moet je tegenwoordig, als je iets op de ACSI-poort van de Atari wilt aansluiten, veel geld betalen voor een origineel (NOS of gebruikt), of een ander soort handgemaakte connector gebruiken.
Er zijn verschillende apparaten die de ACSI-poort gebruiken om verbinding te maken met de Atari-computer.
De meeste daarvan zijn opslagoplossingen, tegenwoordig bijna altijd gebaseerd op SD-kaartopslag.
Quest for the DB-19 connector , alternatieven
Ik heb echt niet veel aandacht besteed aan de DB19 Connector, aangezien ik niets had om hem op aan te sluiten, en daarom was het geen probleem voor mij persoonlijk, dat hij voor anderen unobtanium was geworden.
En een tijdje geleden vroeg een vriend me of ik een DB19 Connector voor hem kon ontwerpen en maken. Hij wilde proberen een RaSCSI-apparaat aan te sluiten op de ASCI-poort en een DB19 was nergens te vinden.
Het kostte me zo'n drie iteraties voordat ik iets had, dat me dusdanig verbaasde niet alleen over hoe goed het eruit zag, maar ook nog eens functioneerde.
Atari ST: Quest for the DB-19 connector , de opties
Er zijn verschillende manieren om een DB-19-connector te creëren voor het aansluiten van apparaten op de ACSI-poort van de Atari, waarbij de ene wat spartaanser is dan de andere.
Denk aan 3D-geprinte connectoren, waarmee je een basis hebt om mee te beginnen, uiteraard zonder de pinnen.
Je zult dan de exacte maat pinnen voor de db-19-connector apart moeten bestellen en die in de 3D-geprinte plug moeten prutsen.
Een andere optie is om een PCB te gebruiken, de 19 pins in de print te solderen en die te gebruiken om verbinding te maken met de ACSI-poort, de gegevens worden vervolgens getransporteerd via een IDC-header op dezelfde PCB en een 20-pins lintkabel.
Het kan zijn dat u dat aan de andere kant van de IDC-kabel opnieuw in omgekeerde volgorde moet doen (idc naar DB-19).
Atari ST: Quest for a DB-19 connector , the Product
En daar is hij dan, een handgemaakt alternatief voor een echte Male DB19 connector, ik heb er een batch van 5 gemaakt naast degene die ik voor een vriend van mij heb gemaakt.
Nu ik ze gemaakt heb, heb ik geen idee of ze op de een of andere manier een gat opvullen, ik neem aan dat de tijd het zal leren.
Om een enkele DB-19 connector met Hood te maken, moet ik een DB-25 connector demonteren, het connectorgedeelte in 3D printen, en voor de shell moest ik een aangepaste shell ontwerpen en afdrukken en moest ik een db25 shell strippen van het zijn schroeven en klemmen om de 3D-geprinte schaal te voltooien.
Bovenop het 3D-printen van Shell en connector en de gebruikte onderdelen komt arbeid, ik heb echt geen idee wat een realistische prijs zou zijn voor deze handgemaakte DB19 Connector.
Bijpassende artikelen
Submit your review | |
1 2 3 4 5 | |
Submit Cancel |