MSX : Installatie Gotek in MSX NMS8250 / 55 / 80

Gotek in MSX NMS8250 / 55 / 80

Installatie van een Gotek in MSX NMS8250 / 55 / 80

Dit weekend heb ik een aanvang gemaakt met het inbouwen van een gotek in mijn Philips NMS 8255.
(Deze beschrijving geldt eigenlijk voor het inbouwen van een Gotek in MSX NMS8250 / 55 / 80)
De NMS 8255 is een dual drive MSX 2 systeem, waarbij dus een van de 2 drives vervangen dient te worden.
Het is een weg vol strubbelingen (geweest) waarvan ik bij afronding van het project jullie deelgenoot zal maken.
Je merkt vrijwel meteen dat het hele concept een stuk minder vriendelijk is voor ombouw en uitbreiding dan sommige andere systemen.

Speciale versie van de Gotek in MSX NMS8250 / 55 / 80

De NSM8250 / 55 / 80 hebben een afwijkend formaat diskdrive , die is een halve cm hoger dan de normale industrie standaard.
Ik heb derhalve een speciale behuizing ontworpen voor de Gotek die beter aansluit in de behuizing, en die meteen voorziet in het plaatsen van een Oled Display en Rotary encoder zonder dat er lijm of  ander geknoei plaats hoeft te vinden.

Speciaal model Gotek in MSX NMS8250

Update : de installatie van een Gotek in MSX NMS8250 / 55 / 80 bleek echt zo straightforward te zijn dat ik de verdere procedure niet eens beschreven heb.
De Floppykabel is standaard, de drive kan zo aangesloten worden en ingebouwd worden.
De werkelijke uitdaging zat hem meer in het uit elkaar halen en in elkaar bouwen van de MSX machine zelf.

Ik ben nu al ruim 5 uur bezig geweest met info zoeken om alle vragen beantwoord te krijgen.
Ik ben een totale nitwit met MSX, maar heb toch een aantal machines in mijn collectie en dus moet er tenminste een het genot kennen van een gotek / Flashfloppy drive

Deze beschrijving gaat uit van mijn NMS 8255, maar geldt eigenlijk voor het inbouwen van een Gotek in MSX NMS8250 / 55 / 80 machines.

Veel Philips (n misschien ook andere merken) machines hebben een afwijkende floppyconnector, de 8255 heeft gelukkig een standaard Shugart Interface.
Het inbouwen van een Gotek in MSX NMS8250 is werkelijk een fluitje van een cent, het is echt een kwestie van oude drive eruit, en nieuwe drive erin.

Afhankelijk of je de gotek als eerste of als tweede drive plaatst dien je het Drive ID aan te passen door de jumper op S0 / S1 te verplaatsen.

 

Let op : de meeste machines hebben of geen, of een te korte 2e floppykabel, vergewis je ervan dat je een floppykabel hebt, en dat deze lang genoeg is voor een Gotek (Gotek drive is iets korter dan een MSX drive !! )

Verder hebben deze systemen host = msx nodig in de FF.CFG voor het correct interpreteren van de IMG layout voor MSX (*.img wordt door heel veel systemen als extensie gebruikt, derhalve deze entry), de FF.CFG staat in de root van je USB Stick.

In de Download sectie voor MSX  kun je een startkit vinden waar een paar programma's en een config in staan.

Ik heb de gotek simpelweg op de plek van de oude gezet en de kabels omgestoken.

het uit elkaar halen en in elkaar halen van die MSX was wel een hele uitdaging, maar dat valt buiten de scope van dit blog.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 8 reviews
Floppy emulator voor 8235

Fijn en goed contact gehad met Ed over de ombouw.

Uiteindelijk alles aan de praat gekregen. Wel gemerkt dat mijn 8235/39 een iets andere ombouw nodig had (1 draadje ipv 2).

Ook goed om te weten dat de ROM er vanuit gaat dat je een QWERTY toetsenbord hebt. Ik heb dus nu een AZERTY toetsenbord dat zich gedraagt als een QWERTY. Voor mij een bijkomend voordeel (gewoon toetsenbord stickers geplakt).

Super service

Alles werkt perfect. Super service!

msx

Supersnelle verzending en incognito aangekomen. Mijn man kon fijn prutsen aan zijn msx op 1e kerstdag. Bedankt!

gotek in 8250

leuk apparaatje, was makkelijk in te bouwen en werkt meteen.
snel geleverd.

NMS8250 MSX Gotek met 0.96 Oled en Rotary Encoder

Super fijn geholpen door Ed. Tijdens het versturen nog wat handige tips van Ed gehad. Verzending ging snel en met prettige communicatie. De Gotek is een must voor elke MSX liefhebber en met de support van Ed zeker voor iedereen in te bouwen.

Page 1 of 2:
«
 
 
1
2
 
»
 

Reacties zijn gesloten.