Absolute Beginners : KickstartSwitch (Deel 2) Installatie

Mooi , je hebt deel 1 van het KickstartSwitch verhaal gezien, en vraagt je nu af wat er allemaal bij komt kijken om Zo'n Kickstart switch in je Amiga 500 / 600 / 2000 te bouwen.

Opmerking 1 : deze beschrijving gaat uit van een Amiga 500 , de Amiga 600 en 2000 is functioneel overeenkomstig, verschillen zitten hem in de manier van uit elkaar halen, en de locatie van de kickstart.
Opmerking 2 : De Modernere amiga's 1200 / 3000 / 4000 hebben een kickstart verdeeld over  2 roms , deze oplossing is niet bruikbaar voor dat soort machines.

Je zit erover te denken om een KickstartSwitch in je Amiga 500 te bouwen, hier volgt een beknopte stapsgewijze uitleg.

Haal alle  kabels los van de Amiga , draai de Amiga om (leg een handdoek oid onder de Amiga om beschadigingen te voorkomen.

Draai de 6 schroeven los die de Amiga bij elkaar houden (foto's volgen nog) (Als het niet dezelfde lengtes schroeven zijn, de korte horen aan de kant van de spatiebalk)

Houd de Amiga goed vast en draai hem terug met het toetsenbord naar boven.

Haal voorzichtig de bovenkant los (optillen) en leg die ergens aan de kant.

Haal de toetsenbord connector los (er zit een Key pin op , maar kijk toch maar even hoe die zit 🙂

Mocht je de gelukkige eigenaar zijn van een Amiga met de shielding nog gemonteerd, haal de schroeven los, en buig voorzichtig de lipjes ophoog tot je de metalen afdekplaat eraf kunt lichten.

Zoek vervolgens de Kickstart rom op, dit verschilt per type en revisie van je Amiga , bijvoorbeeld voor de  A500, A600 en A2000 (de Kickstart chip is gemarkeerd in geel, de oriëntatie is geaccentueerd in rood.)

(Een hele goede tip : ga NOOIT uit van wat je ziet, controleer de oriëntatie ook voor jezelf  (3 keer) 🙂 , Ik kwam zoekende op internet een plaatje tegen van een A2000 waar de kickstart verkeerd om inzat)

 

zet voorzichtig een plat voorwerp (spanningzoeker, mesje) tussen de voet en de Kickstart ROM  (Niet tussen de voet en het moederbord !!!!) en draai voorzichtig , zodat de Kickstart ROM iets los en omhoog komt, doe je dit te lomp steigert de Kickstart ROM aan een kant de voet uit en zijn je pinnen krom.
Als hij iets los komt steek je je spanningzoeker of mesje aan de andere kant onder de Kickstart ROM en herhaal je de actie zoals hierboven beschreven.
Na 1 of 2 keer is de Kickstart ROM uit zijn voet en kun je deze van het bord afnemen.

Bekijk de Kickstart ROM en de voet goed, en zie dat die beide een markering hebben.  (Dit is Belangrijk)

Je zult de oude Kickstart ROM (voorlopig) niet meer nodig hebben, hooguit als je de Kickstart switch ooit weer gaat verwijderen en je je oude Kickstart ROM wil terugplaatsen.
Als je de Kickstart ROM goed wil bewaren : lucifer doosje, stukje tempex omwikkelen met alufolie en daar de Kickstart ROM insteken met de poten. blijft ie 100 jaar goed.

Nu komt er een heel belangrijk stukje informatie :

De Amiga wordt geleverd met 2 soorten kickstart voetjes , de meesten hebben 40 pinnen en zijn dus indentiek aan de geleverde Kickstart Roms die erin geplaatst zijn, De Amiga 500 Plus, en de Amiga 600 hebben soms een 42 pins voet. (En wie weet sommige nieuwe revisies van de 500 of 2000 ook)
Er zijn Kickstart switches met 42 Pinnen en er zijn er met 40 pinnen, alle zaken hierboven genoemd hebben 1 ding gemeen , er worden voor de Amiga maar 40 pinnen gebruikt !!!
Heb je dus een ongelijke pin / voet combinatie, dan is er niks aan de hand, maarrrrrrr je moet dan wel weten hoe het in elkaar te steken.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten moet je NIET de inkeping uitlijnen, maar de andere zijde van de voet / switch / rom dient altijd uitgelijnd te zijn.

Neem nu de Kickstartswitch en plaats de Eprom in de Kickstart switch (let op de markering van de KickstartSwitch en de Eprom , dat die dezelfde kant in staan, kijk goed of alle pinnen recht staan , als je de chip erin drukt en er staat een pin niet recht dan wordt ie dubbelgevouwen en werkt je systeem niet tot je dit (letterlijk) rechtzet.
(Als je een Kickstartswitch met Eprom bij mij besteld dan is de Eprom reeds geplaatst !)

Als dat goed is gegaan mag je de Kickstartswitch op het moederboard plaatsen, in de voet waar de Kickstart ROM zat (let wederom op de markering zodat moederboard, Kickstartswitch en chip allemaal de goede kant inwijzen)

 

Je dient de Kickstartswitch met Kickstart ROM even goed aan te drukken, deze heeft precisievoetjes, die zijn iets dikker als een IC voet, maar maken dat het contact optimaal is.

Mocht het niet 1,2,3 lukken ga er niet met je volle gewicht ophangen, kijk even of je ziet waarom het niet gaat.

 

als dat allemaal gelukt is , druk even het keyboard erop en test de amiga of die start, (doet die het niet , zet de Amiga uit, schakelaar omschakelen en nogmaals starten)

Als de Amiga boot met vertrouwde kickstart scherm , zet dan de amiga uit, zet de jumper / schakelaar van de Kickstartswitch om en zet de Amiga nogmaals aan.
Als alles goed gaat krijg je nu een ander bootscherm, dat kan een andere Kickstartversie zijn of de DiagROM, afhankelijk wat je naast je eigen kickstart hebt geplaatst / besteld)
Als alles werkt dan kun je je amiga weer terug in elkaar gaan bouwen, eerst het metalen shield (Schroefjes, lipjes kun je maar een beperkt aantal keer buigen)

kijk goed of het metalen shield past zonder de kickstart switch / ROM te raken, anders heb je kans dat de hele switch uit de voet wordt geduwd als je alles gaat dichtschroeven.
ikzelf kies er meestal voor het metalen shield niet terug te zetten , doe je dit wel buig dan niet alle lipjes om , slechts een paar op de meest cruciale punten. Mochten die afbreken uiteindelijk heb je nog een aantal andere.

Keyboard connector terug steken (let op de Key, er staat ergens 5 volt op die connector , dus verkeerd om of verschoven is over het algemeen niet heel goed)

Voorzichtig de bovenkant terugplaatsen

Als de bovenkant goed op zijn plaats zit, draai de amiga om (handdoek).

Schroef de 6 schroefjes terug op zijn plek, niet te vast want je draait het snel dol / kapot (en had ik het al gezegd 🙂 let op de lengte, in het geval van verschillende lengtes de korte schroeven aan de kant van de spatiebalk, anders krijg je bultjes op de bovenkant als de schroeven naar buiten komen)

Als dat allemaal goed gegaan is , kun je de Amiga weer bekabelen , je externe drive aansluiten en genieten van je Gotek die nu als bootdrive kan functioneren.

Er zijn wel wat tutorials te vinden op het internet, maar die zijn langdradig, of incompleet of ze bestaan uit het pluggen van bepaalde producten.

Durf je het niet zelf aan stuur je me maar een berichtje , misschien kan ik je op de een of andere manier ergens mee helpen.

 

 

KickstartSwitch Close-Up
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 7 reviews
Amiga Kickstart Switch

Perfect no problem , delivery ok and very easy to install with all support in paper and images good communication by Email .

I suggest this company serious and professional !!!

Top kwaliteit

De 3 weg kickstart werkt perfect. Dit is dankzij het geweldige werk van Eddy.

Eddy werkt zeer nauwkeurig, en dat zie je aan de kwaliteit van zijn producten. De installatie was heel snel gebeurd, maar je moet er wel de tijd voornemen.

Ik ga zeker meer bestellen.

Excellent product and service

Excellent service! Since my A600 was slightly modified, and there wasn't much room around the kickstart socket, he went out of his way to make a tailor made version for me which would fit in my Amiga.Additionally, our emails began not always arriving to each other (went on for several days), but he still continued trying to reach me in various ways (both before and also even *after* i had paid the money). Not because he strictly speaking had to, but because he wanted to ensure the products would be right for me and fit correctly inside my slightly modified amiga.

One of the better kickstart switches

I already had a double kickstart switch but that was connected wit a flat cable and taped all around to prevent shorting inside the case.

To get the most out of the external ide interface i ordered it was best to get a new kickstart switch and this one fits perfectly and is very well built.

Again a fine quality product.

Kickstart interface

Ik wilde een Diagrom en een kickstartswitch (A500), wist alleen niet wat nu de beste keuze was. Veel keuzes. Ed gaf goed advies en tips en ik kan nu verder. Perfecte site en goede hulp

Page 1 of 2:
«
 
 
1
2
 
»
 

Reacties zijn gesloten.