Kickstart Switch (Deel 1) Wat is het ?

Wat is een Kickstart Switch :

De kickstart switch stelt je in staat om bv naast je kickstart 1.3 ook een kickstart 2.05 of 3.1 te gebruiken.
De oudere amiga types werkten nog met Kickstart 1.2 en 1.3 , heel veel van de Amiga software is geschreven en getest tijdens en op die voorhanden zijnde kickstart versies.
Veell programmeurs die het onderste uit de kan wilden halen qua mogelijkheden, benutten zogenaamde undocumented features (Functionaliteit die buiten de specificaties is gehouden om wat voor reden dan ook)

Shop: Amiga Kickstart Switch top view

helaas bleek dat die keuzes geen garantie boden voor de toekomst, waar gebruikte functies gewijzigd, vervangen of verwijderd werden uit de Kickstart ROM.
Dat betekent dus dat er een scala aan software is die niet onder een kickstart loopt die nieuwer is dan versie 1.3.
Daarentegen bieden kickstartversies 2.05 en 3.1 juist weer enorm veel voordelen als je meer wil doen dan alleen gamen op je amiga.

Ik krijg met regelmaat de vraag wat de buffer nu precies toevoegt aan de Kickstart Switch:
- Het IC (De buffer) werkt als electronische schakelaar (mechanische contacten kunnen vonken veroorzaken)
- Het signaal wat omgeleid wordt legt bij een ongebuffferde Kickstartswitch de weg af naar de schakelaar, door de schakelaar en weer terug naar het moederbord, bij een gebufferde switch wordt de reroute gedaan binnen het IC.

Shop: Amiga Kickstart Switch top wider view

Om het nu mogelijk te maken om op een simpele manier zowel met kickstart 1.3 als met een nieuwere versie (2.05 of 3.1) te werken kun je een met een kickstart switch tussen 2, 3 of 4 kickstarts schakelen.
meer dan 2 kickstart versies is in mijn ogen een beetje onzinnig , aangezien er eigenlijk maar 3 revisies zijn die echt meetellen, 1.3, 2.05 en 3.1.
(Kickstart 3.1.4 laat ik buiten beschouwing, dat is een nieuwe release (Betaald) waar ik geen ervaring mee heb)

De combinatie van 1.3 i.c.m. 2.05 ofwel 1.3 i.c.m. 3.1 geeft je meer dan genoeg voorhanden om er fatsoenlijk mee te kunnen werken.
Amiga 500, Amiga 500 Plus, en de Amiga 2000 kunnen probleemloos met Kickstart versies ouder dan 2.0 werken.
(De Amiga 600 met kickstart 1.3 is non supported door Commodore, maar werkt gedeeltelijk, o.a. Booten van harddisk en PCMCIA ondersteuning vallen weg als de Amiga 600 van Kickstart 1.3 wordt voorzien)

 

Risico van alle Kickstart switches zijn gelijk :

  • Omschakelen ALLEEN als de Amiga uitstaat,  ja het kan als ie aanstaat, tot die ene keer dat het niet kon... dus niet doen !!
  • Amiga 500 heeft een afdekblik over het moederbord , in sommige gevallen blijkt de verhoging van de kickstart ervoor te zorgen dat het blik niet goed meer past.
    (Dit kan je oplossen door het blik in zijn geheel te verwijderen, of door een uitsparing te knippen zodat de Kickstart ROM niet langer afgedekt wordt.) De amiga functioneert prima zonder het afdekblik, het is meer een esthetische keuze of je dat wil 🙂
  • Amiga 500 Revisie 5 en Amiga 2000 Revisie 4.2 hebben een speciale aanpassing nodig willen ze werken met een kickstart Switch, alle door mij geleverde Kickstart switches zijn volledig compatible met hierboven genoemde types zonder verdere aanpassingen.

Als laatste wil ik nog even vernoemen dat de Kickstart switch ook gebruikt kan worden om naast je huidige versie van Kickstart ook de DiagROM 1.21 te gebruiken, zo heb je buiten een testomgeving voor je amiga , ook nog de mogelijkheid om je amiga naar Kickstart te booten.

Het voordeel wat je creëert met het installeren van een Kickstart Switch is dat je 100% hardwarematig je amiga kunt voorzien van de laatste nieuwe kickstart versie die geschikt is voor jouw type Amiga en tegelijk ook je oude Kickstart ROM kunt blijven gebruik voor je favoriete games die niet lopen onder nieuwere Kickstart versies.

Het plaatsen van een Kickstart Switch is een kleine ingreep, het dient secuur te gebeuren, dat is absolute noodzaak.

De installatie van de Kickstart switch wordt behandeld in Deel 2

Shop: Amiga Diagnostic ROM V1.21

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.