Amiga : PiStorm inbouwen in de Amiga 2000

CPU relocator om een PiStorm in de Amiga 2000 te plaatsen
Een PiStorm toevoegen aan je Amiga 2000

Voor mensen die benieuwd zijn of het mogelijk is om eenvoudig een PiStorm setup aan je Amiga 2000 toe te voegen , en hoe moeilijk dat proces is, zal ik op deze pagina enkele van de mogelijkheden beschrijven.
Tot nu toe is er geen echt speciaal PiStorm-ontwerp vrij beschikbaar voor de Amiga 2000, en dus moeten we gebruik maken van een A2000 CPU-Relocator board en een PiStorm die officieel is ontworpen voor de Amiga 500 / 500+

Op dit moment is er een ontwikkeling gaande, een native Pistorm voor de Amiga 2000 de PiStorm 2k , maar tot nu toe is dat geen open ontwerp en het mist een nogal handige functie die mijn CPU-relocator board  je wel kan bieden, maar daarover later meer.

Waarom een ​​CPU-Relocator Board voor de Amiga 2000?

De Amiga 2000 is simpelweg een uitgebreide big box-versie van de Amiga 500, maar met nog steeds minimale uitbreidingsruimte op de cruciale plaatsen waar Amiga 500-uitbreidingen zouden kunnen worden toegevoegd.
Het CPU (of CoProcessor) Slot is een van de voorbeelden die de Amiga 2000 je geeft, om je in staat te stellen hardware aan de machine toe te voegen.
Hardware die anders niet zou passen vanwege de beperkte ruimte tussen het moederbord en de Drivecage / netvoeding.
Het CPU-slot (en ook de relocator) heeft alle signalen die ook beschikbaar zijn op de 68000-socket, en dan nog enkele signalen meer, waardoor u eenvoudig de locatie van de interne 68000-CPU kunt wijzigen of deze volledig kunt vervangen door een van zijn grotere broers en zussen.

CPU Relocator for the Amiga 2000 with a Raspberri Pi 3B+ connected
Pistorm with a Raspberri Pi 3B+
Welke Pistorm opties passen in een Amiga 2000?

De Pistorm die in de A2000 wordt gebruikt via een CPU-Relocator board, is dezelfde als die je zou gebruiken in je Amiga 500 of Amiga 500plus, hoewel het meer flexibiliteit biedt om bijvoorbeeld ook een ​​Raspberry Pi 3B+ op je Pistorm te gebruiken.
De amiga 500 heeft slechts beperkte ruimte tussen moederbord en toetsenbord en kan daarom geen gebruik maken van Pistorm risers.

Welke versies van de Raspberry Pi worden ondersteund:
3A, 3A+,3B, 3B+, en nu wordt ook de Pi Zero II (nog niet officieel) ondersteund

De Raspberry Pi 3B+ heeft Risers nodig om op een Pistorm Hat te worden gebruikt om goed te passen, maar het is nu niet langer meer noodzakelijk de USB-connectoren op de Raspberry Pi 3B+ te verwijderen.

Welke CPU Relocator voor de Amiga 2000 met PiStorm

Er zijn een paar verschillende CPU-Relocator Boards  beschikbaar voor de Amiga 2000, maar die doen min of meer allemaal hetzelfde.
Sommige bieden extra signalen die nodig zijn voor een speciaal stuk Add-On-hardware, en ze zijn er in verschillende vormen en maten.

de meest eenvoudige CPU-Relocators zullen u exact dezelfde signalen geven op de socket op het CPU Relocator board als op de socket op het moederbord.
Hiermee kun je de CPU verplaatsen en dat is het (en in de meeste gevallen is dat genoeg), anderen hebben extra signalen beschikbaar via jumpers of soldeerpads voor een specifieke uitbreiding die deze nodig heeft.

Raspberry Pi 3B+ on a PiStorm hat for the Amiga 2000
Amiga 2000 CPU relocator combi with IDE / ATAPI

De CPU Relocator die ik heb ontworpen en gebouwd heeft een extra functie die zeer welkom is als aanvulling op de PiStorm, hij heeft een IDE / ATAPI interface optie, waardoor je eenvoudig een CD-ROM of DVD-ROM drive aan je setup kunt toevoegen.

Ik heb verder ook de mogelijkheid getest om een ​​FAT95-geformatteerde CF-kaart in een slotadapter te hebben, zodat je gemakkelijk gegevens kunt uitwisselen tussen je Amiga 2000 en je pc of Mac.

Voor meer informatie over de IDE/ATAPI in combinatie met een CD-ROM / DVD-ROM kant van de CPU relocator kun je deze pagina bezoeken .

Maar ik heb al een SCSI-controller:

Gefeliciteerd daarmee, maar aangezien de PiStorm prima SCSI harddisks kan emuleren (en u dus van maximaal)  7 SCSI harde schijven gebruik kunt maken, is er geen echte behoefte meer aan een externe SCSI-controller.
Het vinden van een SCSI-cd/dvd-rom-station zal in deze tijd moeilijk te vinden/financieren zijn (kies één of beide) en daarom is een SCSI CD/DVD drive misschien niet de beste optie.

Mijn turboCard heeft al een SCSI / IDE-optie aan boord:

Nou, aangezien je binnenkort de PiStorm gaat gebruiken, zal er je de Turbocard niet echt meer nodig hebben, dan wordt de Pistorm je turbocard.

Zal het werken met game 'X' , of met applicatie 'Y' :

Hoewel ik deze setup nu al geruime tijd heb getest, ik kan niet garanderen dat het met alles zal werken, ik speel geen games, dus ik kan niet garanderen dat het zal werken met alles wat je er tegenaan gooit.
Maar met de demo's, previews en apps die ik heb getest, werkte het allemaal probleemloos.

Waarom een ​​Fat95 CF Card , Ik kan toch wireless de PiStorm benaderen:

Correct, maar die optie is niet echt snel, en is niet echt gemakkelijk omdat het een passthrough is, meer een 2-staps overdracht, je kopieert bestanden van de pc naar de Pi-kant van de PiStorm, en vanuit de Amiga kopieer je dan bestanden van de PiStorm-kant.
Met de Fat95-geformatteerde CF-kaart kun je niet alleen eenvoudig bestanden van de pc overzetten, maar hij kan ook direct vanaf die locatie worden gebruikt, omdat de CF0: ook meteen een extra harde schijf is voor de Amiga.

Maar ik kan bestanden rechtstreeks vanaf de pc naar de SD-kaart van de PiStorm kopiëren:

Ja dat kan, en een van de dingen die je snel naar een andere oplossing zal laten zoeken, is de noodzaak om je amiga keer op keer te openen om bestanden toe te voegen.
De CF-kaart daarentegen kan worden geïnstalleerd met een slotadapter, zodat je de CF-kaart direct aan de achterzijde kunt benaderen zonder de Amiga steeds opnieuw te openen.

Biedt de PiStorm rechtstreeks cd-rom-stations:

Ik denk dat het op een dag zal gebeuren, ofwel als USB-doorvoer, of virtueel door het gebruik van images en deze te presenteren als een virtuele CD-ROM drive aan de Amiga zijde. Net als nu ook al met het gebruik van SCSI harde schijven, die in werkelijkheid alleen maar images zijn.

Werkt het met Kickstart 1.3 :

Nee, de drivers voor de CD-ROM drive zijn alleen kickstart 2.0 en hoger, de PiStorm had ook problemen met Kickstart 1.3 en harddisk-emulatie, maar die zijn volgens mij ondertussen al wel opgelost.
Als je de CD-ROM werkend wil krijgen is een kickstart hoger dan 1.3 nodig, voor CF-kaartondersteuning is kickstart 1.3 wel voldoende.

 

 

Topview of the CPU Relocator with the PiStorm and the Pi 3B+
Pi 3B+ with a PiStorm Connected to the CPU Relocator board in A2000

CPU Relocator with the PiStorm and the Pi 3B+ (Sideview)
Pi 3B+ / PiStorm sideview, with ide cable going to the DVD-ROM and CF Adapter

Amiga 2000 DVD-ROM Front View
Front view of the DVD-ROM Drive that is conected to the PiStorm CPU Relocator

CF Adapter connected to the PiStorm CPU Relocator
Rear view of the Amiga 2000 showing the CF slotadapter conected to the CPU Relocator.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 2 reviews
Very good!

The PCB is of a very good quality and so are the parts, they are soldered on nicely. Works like a charm! Good instructions are provided as well and the PCB has clear markings so you can't install it wrong. The CPU socket is one with the round holes so it's durable, even if you change the CPU often. And, very important, the packaging was tiptop so it couldn't get destroyed in the mail. I will definitely buy stuff from this site again!

Nifty little expansion for using a A500 Pistorm

Bought this interface to use a A500 Pistorm in the Amiga 2000 coprocessor slot.

Nice additional feature that i could hook up a CD-ROM drive to the IDE part of the CPU-Relocator

Reacties zijn gesloten.