Amiga IDE Interface nieuwe drivers

44 pin IDE-Interface voor de Amiga 500 / 500+
IDE Interface Drivers Update.

Ik ben de laatste weken aan het stoeien geweest om een betere driver te vinden voor mijn reeks van IDE controllers voor de Amiga.
Reden daarvoor is dat ik sinds kort op de hoogte ben van een ander project wat vanuit ongeveer dezelfde basis werkt als waarvanuit ik mijn interface heb opgebouwd.
Van het andere project wbegreep ik dat de snelheden en functionaliteit een stuk hoger lagen dan wat ik aan standaard driver uit 2005 die ik bij deze kaart had gevonden.
matze van het Duitse Amiga forum heeft die oude driver gebruikt en herschreven en verder voorzien van allerlei updates en bugfixes.

Ide.device 2.58 by Matze.

Helaas bleek de driver die doorontwikkeld is door Matze niet te functioneren met mijn lijn van interfaces.
na flink bijlezen, experimenteren en uiteindelijk de drivers opnieuw compileren heb ik ze nu aan de gang met mijn eigen IDE interfaces voor de Amiga 500 / 500+ / 2000.
De oorspronkelijke driver die ik gebruikte ws gecompileerd in 2005, de laatste update van Matze is van 2019 en daar zit een enorme berg werk in, wat weer resulteert in verbeteringen, teveel om op te noemen.

 

Amiga 500 extern IDE Interface (Boven aanzicht)
Drivers Update IDE Interface Gotek
Highlights IDE Driver Update :
  • De nieuwe driver is meer dan 50% sneller dan de oude driver , gemiddeld haal ik 500-600  KB/s met een standaard Amiga , de nieuwe driver haalt meer dan 1 MB/S op hetzelfde systeem, dat is zeg maar 75-100% snelheidswinst.
  • De nieuwe driver kan onder Kickstartversies 2 en hoger , resident worden geladen, dat wil zeggen een keer booten van Floppy en daarna kun je blijven resetten zonder de flop nodig te hebben.
    (het kan natuurlijk altijd zijn dat een programma zich misdraagt en de residente data overschrijft, dan is opnieuw eenmalig booten vanaf de floppy helaas wel noodzakelijk)
  • Matze (de schrijver van de geupdate driver) heeft ook een beschrijving gemaakt hoe je een kickstart 3.1 aan kunt passen zodat die automatisch vanaf het IDE interface kan booten zonder nog een Bootfloppy te hoeven gebruiken.
    Helaas werkte ook die procedure niet zomaar voor mijn interface, maar na flink wat ploeteren is ook die functionaliteit nu beschikbaar.

    Voor die mensen die reeds een interface van mij hebben aangeschaft, en met een aangepaste Kickstart 3.1 willen werken dan is die via mij te verkrijgen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.