Gotek : Vanaf nu wordt het nieuwe type Gotek geleverd.

Gotek Floppydrive Emulator

Vanaf NU : Nieuwe versie van de gotek  met AT32F415CBT7 chipset

Vanaf nu lever ik enkel nog de nieuwe versie van de Gotek Floppydrive Emulator uit.
Het is nagenoeg onmogelijk gebleken om nog Gotek's te vinden die gebruik maken van de oude chipset.
Nieuw model in dit geval betekent niet per definitie beter, maar een door schaarste afgedwongen wijziging in het ontwerp.
De nieuwste versie van de Gotek gebruikt een Artery MCU, om precies te zijn de AT32F415CBT7
Dat is een MCU die qua programmering sterk overeenkomt met zijn voorganger uit de STM32 lijn.

Wat betekent dat voor Flashfloppy : de gotek  met AT32F415CBT7 chipset

Het is niet echt iets heel vreemds dat met verloop van de tijd bepaalde onderdelen wijzigen in een opzet die voor een groot deel verder hetzelfde blijft. (Denk hierbij bijvoorbeeld aan auto's, computers, telefoons)
Maar wat heeft dit voor impact op de inzet van de Gotek floppydrive emulators zoals wij die nu kennen.

Voor de schrijver van Flashfloppy :
heel veel code aanpassingen en het testen daarvan in een zeer korte tijd, waar de ontwerpen en de testmodellen bij de fabrikant al lange tijd bekend waren is het voor de schrijver van Flashfloppy pas recent duidelijk geworden dat er een wijziging was en wat de impact van deze wijziging was.
Keir heeft dus in korte tijd zijn code aan moeten passen aan de nieuwe chipset, MAAR moest ook de oude chipset blijven ondersteunen, en dus was het niet simpel een paar kleine aanpassingen.
Verder heeft de nieuwe chip minder werkgeheugen (32MB) ten opzichte van de oude STM (64MB) en dus moesten er efficiency slagen op de code toegepast worden. (waar is de tijd van 640 kb oughta be enough 🙂 )

Gotek Printplaat met Artery Chip

PCB (Printplaat) van een Gotek Floppy Emulator

Wat betekent dat voor U : de gotek  met AT32F415CBT7 chipset

Als het goed is merkt u er niets of anders heel weinig van, het concept Gotek met Flashfloppy blijft onveranderd.
Maar zoals eerder aangehaald, veel aanpassingen in een zeer kort tijdsbestek en een eerste release van de ATF32 compatible firmware enkele dagen geleden, betekent dus ook een korte testperiode.
Er zijn tientallen combinaties en (exotische) stukken hardware die een Gotek gebruiken, dus er kan best ergens nog wel iets niet helemaal lekker gaan.
De Flashfloppy firmware kan eenvoudig via USB geupdate worden, zie hiervoor Dit Artikel, dus ook als er kinderziektes zouden optreden, kunnen die snel en simpel verholpen worden door een een Firmware upgrade.

Ik heb het volste vertrouwen in Keir, de auteur van Flashfloppy, en zijn achterban, en heb dus besloten direct te beginnen met uitleveren van het nieuwe type Gotek drive met Flashfloppy 3.24

links naar andere sites / pagina's

Bronnen :

De discussie omtrent de nieuwe Artery chipset op de github van Keir, de auteur van Flashfloppy.

De pagina met aankondiging van de chipsetwijziging op de website van Gotek Systems

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 2 reviews
Externe Gotek

I ordered it for my Amiga 600, and it worked great. The buzzer and rotary switch are a real plus, and cabling is minimal and easy to set up. Thanks a lot!

Top gewoon!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 3 reviews
Snel en duidelijk

Dank Ed! Voor de duidelijke uitleg over mijn Gotek voor mijn MSX. Daarnaast ook nog eens supersnel geleverd!

Gotek in NMS8280

Na een beetje zoeken om de bestanden te zien die op de gotek geplaatst waren werkt het ,krijg wel nu en dan disk off line,maar we zoeken verder,zeker een interessant hebbeding,ook leuk met het buzzertje die laat horen dan de drive werkt
Bedank Ed voor de informatie ivm benodigde kabels
Groeten

Compleet in

Eenmaal draaiend perfect, hele msx archief op een usb stick, met de oled en de rotary encoder kun je prima je weg vinden in een mappenstructuur. En er staat ook gewoon welke disk je op dit moment emuleert. En de buzzer, die ik had ik er niet standaard bijbesteld, maar voegt wel wat toe, ook die kan ik aanraden.Ingebouwd in een NMS8250 waarvan de rechterdrive stuk was (hij had 'vroeger' al eens een tweede pc drive gehad, die links gemonteerd was) Doordat de PCB een stuk korter is dan de originele drive, EN de data en voeding connectoren links/rechts omgedraaid zitten, red je het niet met standaard in de nms 8250 aanwezige bedrading als je de gotek in de rechterpositie wil plaatsenin de linkerpositie ging dat zonder problemen, maar heb ik wel de datakabel gebruikt van de pc-drive, die DENK ik standaard niet aanwezig is in een nms8250, maar dat kan ik mis hebben.voor een oplossing van het verlengen van de kabels was Ed graag bereid mee te denken, dus ik kan aanraden voor bestellen even een foto te maken van de binnenkant en je situatie te bespreken, open moet hij toch 🙂

Reacties zijn gesloten.