Gotek : Installeren voor Dummies

Dit artikel is bedoeld voor die mensen die absoluut geen, tot zeer weinig ervaring hebben met (het installeren van) Gotek Floppy drive emulators of met (Computer) Hardware in het algemeen.

Dus je zit erover te denken een Gotek drive aan te schaffen (of misschien heb je die al een) en je wil deze gaan installeren in jouw systeem ter vervanging van de huidige geĂŻnstalleerde floppydrive?

Waar moet je nu aan denken als je overweegt zelf zo'n klus te gaan doen : hieronder volgen een aantal zaken die je gaan helpen als je zelf aan het knutselen slaat.

Voorbereiding (Kijk eens rond of anderen hetzelfde apparaat reeds werkend hebben gekregen)

Voor bijna elk apparaat is online wel iets te vinden over andere eigenaren die je reeds voorgingen.
Dat kan kan zijn van steno achtige aantekeningen om stapsgewijs tot het juiste resultaat te komen.
Tot aan uitgebreide YouTube tutorials die je daadwerkelijk voordoen wat je allemaal moet doen om het werkend te krijgen.
Maar vaak zitten er ook gouden tips bij , iemand die bv reeds een klein tooltje heeft geschreven om beheer van images te vereenvoudigen of een betere manier heeft beschreven om bestanden om te zetten.
Dit soort voorbereiding scheelt je een hoop zweten en paniek als je er eenmaal middenin zit en je informatie mist 🙂

Goede bronnen hiervoor zijn YouTube en Google, maar bv ook gebruikers forums van jouw type apparaat, want geloof me , er is altijd iemand die het al gedaan heeft (of in ieder geval geprobeerd heeft)

Gotek.nl Installeren voor Dummies, Google is your friend

Inbouwmogelijkheid (Heeft jouw apparaat een standaard formaat opening voor de floppydrive)

Om een gotek Floppy emulator eenvoudig in te kunnen bouwen is eigenlijk de eerste vereiste dat er ook een mogelijkheid is hiervoor in de behuizing, er zijn veel systemen met afwijkende behuizingen en floppydrives waarbij het niet of niet eenvoudig mogelijk is de floppydrive te vervangen door een gotek
(Denk hierbij aan Slimline drives, of floppydrives die weggewerkt zitten achter de behuizing en dus niet van de voorkant te benaderen zijn anders dan door de uitsparing van de diskettesleuf bv)
Als de buitenkant een enigszins overeenkomstige vierkante opening heeft als de Gotek Floppydrive dan blijft nog de vraag of de bevestiging ook hetzelfde gebeurt.

Veel bedrijven kozen destijds voor een gestandaardiseerde floppydrive, maar helaas zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen.
Ik heb een overzicht op de website, maar die is bij lange na niet volledig  en misschien zelfs niet helemaal correct.

Gotek.nl close-up voorkant Gotek Floppydrive

Demontage / Montage (Weet je hoe je jouw apparaat open moet maken, heb je speciale tools nodig ?)

Een mooi vuistregel : hoe ouder het apparaat hoe eenvoudiger en duidelijker het is om deze te (de)monteren.
De meeste apparaten van weleer (zeg maar uit de gouden floppy era) hadden plastic nog niet als hoofdproduct, en dus om de zaak bij elkaar te houden gebruikten ze iets heel vernuftig : schroefjes
schroefjes zijn 1000 keer te gebruiken zonder afbrekende, broze verkleurende plastic nokjes, lipjes, of palletjes.
(Nu worden schroefjes zo hier een daar wel in plastic gedraaid, geloof me de schroef ging altijd het langste mee 🙂 )

Dus kijk goed waar je apparaat open geschroefd dient te worden, en let heel goed op zodra je verschillende typen en / of lengtes van schroeven hebt wat waar thuishoort, zorg dat alles duidelijk is, en bij twijfel : Google / YouTube geeft vaak tonnen info mbt het openen van behuizingen van allerlei apparatuur.

zodra je je apparaat open hebt kun je bekijken of de aansluiting en bevestiging van de floppy drive er ook aan de binnenkant standaard uitziet, maar daarover meer in het volgende deel.

Gotek.nl Installeren voor Dummies : Gotek floppy in een synthesizer / keyboard / sampler

Compatibiliteit (Heeft jouw apparaat een standaard aansluiting voor de kabels)

Als dan de eerste horde genomen is en je verwacht dat fysiek de gotek te installeren is op de plek van de huidige floppydrive dan komt de volgende uitdaging:
De Floppydrive is er in veel verschillende vormen en afmetingen, ook in de 3,5 inch versie zijn er een aantal varianten te vinden.
Afhankelijk van wat voor interface er in jouw apparaat zit is de kans op eenvoudig succesvol vervangen, van bijna zeker tot omslachtig tot zelfs onmogelijk in te delen.
Heb je een 34 pins Female connector ergens in jouw apparaat dan heb je al een heel groot voordeel , ook al zijn die 34 pins aansluitingen er in meer varianten, daar is via jumpers en configuratie bestanden meestal eenvoudig een mouw aan te passen.
Heb je je 34 pins kabel aangesloten en blijft de groene led op de Gotek branden, dan is de kans (redelijk) aanwezig dat jouw systeem de floppykabel 180 graden gedraaid heeft ten opzichte van de geplaatste Gotek drive.
Draai de connector eens 180 graden en kijk eens of hij dan wel functioneert (Standaard floppykabels hebben alleen datasignalen, en derhalve kan het omdraaien ongestraft gedaan worden) (Let op het woordje standaard !!!)

Er zijn ook apparaten met 14, 20 of 26 pins connectoren , die kunnen vaak via verloopkabels of adapters ook nog tot een werkbare situatie leiden.
Maar er zijn ook systemen met totaal afwijkende connectoren, meer of minder kabelparen en dan wordt het een hele uitdaging om zo'n drive te vervangen door een Gotek.
Let wel het is niet onmogelijk, maar de kans dat je dat succesvol kunt volbrengen zonder flink wat ervaring in de materie wordt wel erg klein.

Soms maakt een Adapter voor een Gotek drive het installeren makkelijk(er)

software ondersteuning (heb je de files / mogelijkheid  om je systeem disks om te zetten)

Met een Gotek floppy emulator in jouw systeem werk je niet langer meer met fysieke disks.
(De Gotek met de standaard uitgeruste firmware werkt met een USB stick met partities (100-999), waar je de inhoud van een disk in kopieert).
De met Flashfloppy uitgeruste Goteks werken met disk Images, dat is een veel flexibeler manier van werken aangezien je op die manier niet aan max partities bent gebonden, niet met allemaal losse files hoeft te rommelen, en gewoon op de manier zoals je altijd al hebt gewerkt met een USB Stick files daarop kunt kopiëren,  En je kunt vrij eenvoudig een directorystructuur opbouwen zoals jij het wil en deze dan bv onderverdelen op categorie.

Dus dan zul je op een of andere manier met jouw disks aan de gang moeten, zodat je die dan als image bestand kunt gebruiken op je nieuwe omgeving.
Voor sommige systemen zijn er duizenden images in omloop, die je kunt downloaden (al dan niet legaal) , maar voor die ene sample die je zelf hebt gemaakt of juist die demo die je zelf hebt geschreven, zul je dus iets anders moeten.
Disk imaging is niets nieuws, in de tijd van telefoonmodems en bulletin board was het de manier om spelletjes en andere op disk gebaseerde programma's over te brengen.

nu zijn er 1001 disk imaging tools voor de PC, maar de eerste vraag : zijn je diskettes te lezen op de PC ? zo ja dan heb je al veel gewonnen , want dan kun je namelijk vrij eenvoudig je images maken op een PC met floppydrive en ze daarna simpelweg naar de USB stick slepen.
Als jouw diskettes een bestandssysteem hebben wat (standaard) niet door de PC te lezen is, zijn er verschillende tools die het alsnog mogelijk maken om daar dan toch images van te maken, bijvoorbeeld door zich aan te passen aan het bestandssysteem van de aangeboden diskettes (Dit is maar beperkt mogelijk op de PC, de hardware is niet echt flexibel genoeg om zeer afwijkende bestandsindelingen aan te kunnen)

De meeste Disk Imaging software kan niet goed overweg met USB slimline floppy disks aangezien die niet 100% compatible zijn met een 'echte' floppy disk drive, houd daar dus rekening mee !!

Als de bovenstaande opties niet van toepassing zijn kan nog gekeken worden of je op jouw eigen systeem nog images kan maken van deze disks en ze vervolgens transporteren naar de PC om ze zo op de USB te zetten.

Mocht dat niet lukken dan zijn er nog een aantal opties die het mogelijk maken wereldvreemde disks in te lezen op de PC maar dat vergt additionele hardware en technische kennis, als je daar meer over wil weten dan hoor ik het graag.

Configuratie files en jumpers (Voor als hij het bijna , of net niet doet)

De Kracht van de Gotek floppy emulator in combinatie met Flashfloppy firmware geeft je een batterij tooling om drives die het net niet doen , toch aan de gang te krijgen.

Disks worden vaak als Device 0 of 1 aangesproken , dat scheelt per implementatie, daarvoor zijn de Jumpers S0 en S1 bedoeld.
Disk ready kan worden geschakeld door de pinnen JA te jumperen
Motor Select signaal wordt geschakeld door de pinnen MO te jumperen

En zo zijn er nog een aantal jumpers die niet allemaal beschreven zijn , maar dit zijn de meest gebruikte jumpers om de zaak draaiend te krijgen.

Vervolgens heeft de FlashFloppy Configuratie File (FF.CFG) die in de root van je USB dien te staan , een hele hoop opties om te finetunen als de drive het niet direct helemaal goed doet.
Aanpassingen aan pin toewijzingen, forceren om bepaalde bestandstypen te herkennen, signaal manipulaties en nog veel meer. (Hier heb je het complete overzicht in Engels)

Voor de meeste systemen is dit niet van toepassing omdat het gewoon out of the box werkt, maar indien dat niet het geval is dan heb je nog een flinke toolset om het alsnog voor elkaar proberen te krijgen.

Reacties zijn gesloten.