Gotek : IDC-2-CardEdge connector

Gotek IDC-2-CardEdge adapter

Er zijn een aantal systemen die niet ingericht zijn om standaard een Gotek drive aan te sluiten.
Voorheen hadden heel veel systemen enkel 5,25 inch floppy drives, deze floppydrives hebben geen 34 pins header maar een Edge Connector (Printplaat contacten), en dat is dus niet makkelijk aan te sluiten.

Vroeger in de tijd dat de schifting net plaats vond van 5,25 naar 3,5 inch floppy's waren dergelijke adapters redelijk goed te verkrijgen, helaas is dat tegenwoordig niet meer het geval.
Gelukkig had ik nog 2 adapters liggen en met die als uitgangspunt heb ik besloten zelf een nieuwe versie te ontwerpen van een dergelijke adapter.

Gotek IDC-2-CardEdge adapter Close-up

Gotek IDC-2-CardEdge adapter in een CardEdge Connector

Nu zijn er een aantal manieren om een Gotek aan een dergelijk systeem te koppelen :

  • Je haalt deĀ  kabel uit het systeem en vervangt de Card-Edge connectoren door IDC Connectoren, nadeel hiervan is dat het systeem niet meer in originele staat is, en ook niet heel makkelijk meer terug te bouwen is naar de originele staat.
  • Je gebruikt een IDC-2-CardEdge adapter, die stelt je in staat om zonder iets te veranderen aan je systeem, een Gotek aan te sluiten op de Card-Edge connector in het systeem.

Met zo'n IDC-2-CardEdge adapter is het aansluiten dan opeens een erg eenvoudig karweitje en het is zonder probleem weer omkeerbaar.

De enige uitdaging die dan overblijft voor je is het vinden van een ombouw (Bracket) , die je een 3,5 inch op de plek van een 5,25 inch drive laat installeren.
Maar met wat zoeken lukt het nog wel om die te vinden op plekken als Ebay of Amazon.

De IDC-2-CardEdge adapter is los of in combinatie met een gotek leverbaar.

Reacties zijn gesloten.