Gotek : verschillende Firmwares

De Gotek Floppydrive Emulator en de verschillende soorten Firmware

De Gotek drives zijn oorspronkelijk ingericht om met specifieke (type) machines te werken die afhankelijk zijn (waren) van een floppy drive. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende gerelateerde doelgroepen  :

1. CNC machines
3. Robotics industrie
5. Brei en boorduur machines
7. Muziek industrie  (Samplers, keyboards, synths)

2. Kunstof spuitgiet Machines
4. Textiel industrie
6. Draad snij machines

De bijna per machine specifieke orginele Gotek firmwares bieden erg weinig flexibiliteit naar machines en toepassingen buiten de scope van die enkele machine waar deze voor ontwikkeld is.

In the beginning :
Ergens eind 2013 besloot Hervé Messinger eens een goedkope Gotek Floppydrive Emulator aan te schaffen via Ebay.
Teleurgesteld dat het apparaat niks begreep van de amiga disk structuren besloot hij zelf een OS t e gaan schrijven voor die Gotek die ADF files kon ondersteunen en volledig functioneel werkte op Amiga hosts.
En zo is begin 2014 Cortex 1.0a voor de Gotek ontstaan, die de Gotek geschhikt maakte voor de Amiga.

Cortex :

Cortex is een eenvoudige doch doeltreffende Firmware die de Gotek Floppydisk Emulator geschikt maakt voor de Amiga computers.
Er valt niets aan te configureren, de firmware erop en een USB Stick met een ADF (het bootloader menu)
Verder aangevuld met de ADF's die je zelf wil laden tijdens het starten van de amiga.

Als de Bootloader gestart wordt, zal deze de aangesloten drives scannen DF0: t/m DF4: (je hoeft dus niet persee te booten van de gotek om ermee te werken), en eens de Gotek gevonden is, de drive contents van de USB stick scannen en deze in een menu laten zien.
(Het is mogelijk een directory structuur te gebruiken, dit maakt alles een stuk sneller en overzichtelijker in het gebruik)

De Cortex Firmware ondersteund het Amiga ADF bestandsformaat, 880KB Lezen/schrijven vanaf een USB Stick  die Fat12, Fat16 of FAT32 geformatteerd mag zijn (Dus geen EXFAT, NTFS of LINUX bestandssystemen)
Ergens in 2014 is de ontwikkelaar gestopt met het werken aan Cortex toen hij gefrustreerd raakte van het feit dat mensen via Ebay veel geld verdienden aan de Goteks voorzien van zijn gratis besturingssysteem.


Samenvattend : wil je een no nonsense Firmware voor een amiga 500 / 600 , heb je geen behoefte aan zaken als OLED display of Rotary encoder ondersteuning dan kun je hiermee uit de voeten.

Als dit werkt dan blijft het werken, je hoeft niet elke week een update te doen, die komen er geen 🙂

Cortex Firmware voor de Amiga met een Gotek
Lotharek HXC Floppy Emulator

HXC :

HXC is ergens in 2006 ontstaan als privé project om de Amiga en Atari ST Computers staande te houden in de wereld die zich met rasse schreden leek te ontdoen van Floppy disks en de bijbehorende drives.
Zijn project bleef maar groeien door de jaren omdat er steeds maar weer support aanvragen kwamen voor ondersteuning op meer platformen en disk indelingen.

Het doel van de HXC Floppy Emulator was het compleet vervangen van Floppy drives en diskettes door een elektronisch opslag medium.
Vandaag de dag vind je HXC Floppy emulators terug in een scala van machines, Retrocomputing, de muziekwereld en in de industriële sector.

HXC draaide oorspronkelijk NIET op Gotek hardware, ze hadden reeds geruime tijd een eigen hardware platform ontwikkeld wat als basis niet USB, maar SD kaarten als opslagmedia ondersteund.
Ergens april 2015 is een eerste publieke versie uitgebracht van de Port van de HXC firmware naar het Gotek Floppy Emulator platform.

Samenvattend : HXC is een ontzettend dynamisch platform, volop in ontwikkeling, en de ondersteunde formaten is enorm, en er is een goede support.
Als het al een keerzijde is,  is het dat deze firmware slechts tegen vergoeding en online te installeren is op een Gotek Floppydisk Emulator.
Dus in de meeste gevallen zullen eindgebruikers dit niet eenvoudig zelf kunnen doen, omdat je daarvoor een aantal zaken nodig hebt om die Gotek Floppydrive Emulator te kunnen herprogrammeren.

Flashfloppy :

Flashfloppy  is een firmware geschreven voor de Gotek Floppydrive Emulator
aansluiten doe je de Gotek Floppydrive Emulator net als een reguliere floppydrive, alleen door Flashfloppy kun je images op een USB stick gebruiken in plaats oude en kwetsbare diskettes.

In 2014 is Keir Fraser begonnen aan zijn open source project 'FlashFloppy' als vervanger voor het toen niet langer voor de Amiga in ontwikkeling zijnde Cortex Firmware project.
Keir had reeds flink wat ervaring met (Retro) floppydisk formaten omdat hij al eens eerder een project gedaan heeft met dat thema (Disk-Utilities), een deep analyser en transcoder programma voor een aantal disk image formaten.

Het doel wat hij zich had gesteld was een nog uitgebreidere firmware voor de Gotek Floppydrive Emulator met ondersteuning voor de reeds eerder door hem gebruikte diskformaten en ondersteuning voor meer host systemen dan enkel de Amiga.
Keir heeft de firmware vanaf scratch opnieuw gebouwd, zonder gebruik te maken van closed source libraries om zodoende de source ook compleet vrij te kunnen geven.

Samenvattend :
Ondersteund een indrukwekkend scala aan retro computers, synthesizers en samplers, en industriële machines.
is een vrij, open source platform, volop in ontwikkeling, en de ondersteunde formaten is enorm, en er is een goede support van zowel de schrijver als van de community.
Leest en schrijft rechtstreeks vele diskette formaten.
Ondersteund Flexible track layout voor Raw Sector Images.
Indien noodzakelijk, enorm veel configuratie mogelijkheden.

FlashFloppy is gratis en is Open-Source Software.

#gotek #flashfloppy #amiga #msx #atari #floppyemulator

Gotek met FlashFloppy in alternatieve behuizing

Reacties zijn gesloten.