Flashfloppy : Hoe games te installeren voor de Amiga

Zo,  je hebt een gotek  met FlashFloppy geïnstalleerd, en nu kan de pret beginnen...   of :

Stap 1

Als je de Gotek Floppy drive Emulator via Gotek.nl hebt aangeschaft heb je er de meest recente versie van Flashfloppy reeds opstaan, heb je deze via een ander kanaal aangeschaft  dan dien je eerst te kijken of Flashfloppy reeds geïnstalleerd is, en of dat de meest recente versie is.

Stap 2

Neem een lege usb stick (ergens tussen 128 MB en 32 GB, mijn voorkeur gaat uit naar 4-8 GB, dat is meer dan genoeg voor elk normaal mens 🙂 )
Formatteer deze in FAT32 (Flashfloppy ondersteunt geen NTFS,  EXFAT of andere bestandssystemen.

Stap 3

Als je het zelf wil doen : kopieer de AUTOBOOT.HFE en de HXCSDFE.CFG uit het laatste release bestand van Flashfloppy naar de root van de zojuist geformatteerde USB Stick.
Maak vervolgens een Directory structuur aan met games, tools, muziek, paint etc. etc. , en afhankelijk hoeveel images (*.adf) je erin, zet maak je ook nog eens alfabet directories aan, zodat als je zaxxon wil laden je achtereenvolgens Games, Z, zaxxon kiest in plaats van 10 pagina's (of meer) met games door te moeten scrollen...

Maar wil je een eenvoudige start, download dan de Amiga startkit van mijn website, die bevat naast een redelijk recente versie (doch niet de nieuwste) van de hierboven genoemde bestanden , een simpele opzet van een diskmenu structuur en een aantal ADF files zodat je direct aan de slag kunt.
Wil je meer dan kopieer je er zelf nog een aantal ADF files op en je hebt een werkende omgeving, en de fun kan beginnen ...

 

Stap 4

Nu wordt het tijd om een disk te gaan laden, boot je amiga terwijl slot 0 (000)  hebt geselecteerd.
Dit zorgt ervoor dat AUTOBOOT.HFE wordt geladen (die zit hardcoded op slot 000).
Als autoboot geladen is zie je de diskstructuur zoals die op de USB stick is geplaatst, met behulp van de cursortoetsen (up/down voor scrollen, left/right voor pagina scrollen) en Enter voor directory/File selectie.
Je loopt door de directories tot je de file tegenkomt die je wil spelen, ga op de file staan, druk enter en je krijgt een nieuw scherm met disk slots.
Plaats de game die je had geselecteerd nu in een slot (1 tot 999) en drukt nogmaals enter , dat brengt je terug naar de directory structuur en ben je klaar om je volgende game te selecteren, dat doe je zo tot je denkt nu heb ik alles wat ik nodig heb.

 

FlashFloppy boot file selector voor de Comnmodore Amiga

Selectie scherm van de FlashFloppy File Selector

(Ga nu niet direct 500 slots vullen, want dan heb je na een jaar nog steeds geen idee wat er allemaal op je stick staat.
Beter is het bijvoorbeeld  10-25 favoriete games te plaatsen in de slots genummerd van 1-25,  je favoriete top 10 van tools 10 tools van 101 tot 110 etc., op die manier weet je na een paar keer welk nummer je wil hebben en kun je gewoon direct op de gotek het gewenste image selecteren.

Zoniet dan zal je dus steeds de autoboot eerst moeten starten om te zien op welk slot de game ook al weer zat die je wilde laden.) 

Dan druk je F10 , je lijst met slots wordt gesaved en je kunt op de gotek 001 t/m 999 kiezen om het slot te activeren wat je zojuist gevuld hebt

Zie het slots systeem van het bootmenu als een diskettebak met 100 voorkeuze posities, als je gaat booten kies je een van die posities en die disk wordt geladen alsof ie een floppy boot.

Uiteraard moet dan wel je Gotek disk DF0: zijn, intern aangesloten dus, of extern en dan via een boot selector df0: gemaakt zijn

Stap 5

Stap 5 is er een die vaak vergeten wordt en die o zo belangrijk is :
Stel nu dat je een dag ADF files hebt lopen hernoemen, testen, uitsorteren op categorie en alfabet, vullen van je sloten en je bent er helemaal klaar voor.
Wat is dan stap 5 ? , juist ja ... je maakt nu een backup van de inhoud van de USB Stick ergens op je PC.
De gevulde slots worden bijgehouden in een bestand en als om wat voor reden je USB Stick corrupt raakt of kwijt raakt , dan heb je de structuur en je gevulde slots gewoon bij de hand om op een nieuwe USB Stick te zetten zodat je weer vrolijk verder kunt waar je gebleven was.

Opmerking :

De amiga ondersteund geen losse bestanden, alleen images worden herkend, wil je bestanden gebruiken van bijvoorbeeld het type LHA of LZH , dan zul je de inhoud van die archieven in een leeg ADF bestand moeten kopieren.

Heel veel plezier met je Gotek drive en Flashfloppy.

Reacties zijn gesloten.