Er wordt me regelmatig gevraagd hoe flashfloppy aan de gang te krijgen met disk images :
Een kleine introductie :
De Gotek Floppydrive emulator met flashfloppy is een geavanceerde Floppydisk Emulator, geavanceerd omdat je niet langer met 100 partities op een usb stick hoeft te knoeien die een naam dragen die nietszeggend is.
Flashfloppy maakt gebruik van Disk Images, dat zijn een soort digitale kopieën van een diskette, vergelijk het met een DVD en een Netflix videostream, beide bevatten dezelfde data, worden alleen anders naar je TV verstuurd.
Het concept Diskimage zal geen probleem opleveren voor mensen die vanuit vroeger gewend waren te werken met images op de Amiga (*.DMS) , de PC (Teledisk's *.TD0 of Diskdupe's *.DD) en ga zo maar door.
*.ZIP bestanden zijn geen DiskImages, dat is slechts de inhoud van een disk, niet de disk zelf die is ingepakt.
Waarom zou je dan met Disk Images werken ?
Nou heel simpel gesteld , als je een Diskette wil emuleren dan heb je meer nodig dan alleen de bestanden.
Dan heb je tracks , sectors en bestandstabellen nodig, en die heeft een bestand zoals *.zip niet.
De flexibiliteit die je hebt met Disk images is enorm , je kunt namelijk disks met 40 tracks, 80 tracks, enkelzijdig of dubbelzijdig beschreven, 8,9,18,20 sectoren per track, 3 inch, 3,5 inch, 5,25 of 8 inch,
Dat maakt het systeem enorm flexibel, maar brengt daarmee ook weer een nadeel met zich mee :
Veel images hebben een herkenbare naam, en een herkenbare structuur :
*.DMS, *.ADF, *.ST zijn hiervan een prima voorbeeld, specifiek voor een enkel systeem met meestal ook een enkele lay-out, Flashfloppy weet wat het kan verwachten als het een dergelijk bestand met deze extensie tegenkomt.
FlashFloppy heeft een aantal verschillende modi, als er geen bootmanager beschikbaar is is het makkelijkste om de indexed mode te gebruiken.
Die laadt automatisch de images in de bijbehorende slotnummers, daarvoor dien je dus wel de images de juiste naam te geven DSKA0000.IMG, DSKA0001.IMG , enzovoort.
Waarbij slot 000 op de gotek dan het bijbehorende image DSKA0000.IMG bevat, op die manier kun je redelijk eenvoudig bijhouden welk image in welk slot zit.
Maar hoe zit het dan met de Generieke Disk Images ?
Er zijn ook een aantal Disk Image formaten (of liever gezegd Extensie namen) die overeen komen, en waarvan Flashfloppy dus niet weet wat te verwachten, welke layout voor die diskettes gebruikt moet worden.
Soms kan Flashfloppy nog wel detecteren wat voor een formaat het betreft maar niet altijd.
Hoe kun je Flashfloppy dan laten weten wat voor formaat je in je Disk Image hebt gepropt
Door de FF.CFG file op de USB stick in de root te plaatsten (Die zit in elke flashfloppy release, maar is alleen nodig als je dus een mogelijk conflicht hebt met default waarden)
Deze FF.CFG kun je dan vervolgens bewerken waarbij je aangeeft wat je HOST systeem is waar je mee werkt.
Dan krijg je dus bijvoorbeeld een regel in de FF.CFG die HOST=MSX bevat.
Voorbeelden van generieke Disk Images :
IMG : MSX, Nec P98, Kaypro, Akai, Sequential Circuits, Sinclair
DSK : Amstrad CPC, Spectrum, Tandy
Voor deze systemen en misschien ook die van jou dient dus een vermelding in de FF.CFG opgenomen te worden.
(check de host sectie van de FlashFloppy Wiki Pagina om te zien of ook dat voor jouw systeem noodzakelijk is)
Hoe maak ik dan Disk Images voor systeem XYZ ?
Nou, nu je een beetje bijgepraat bent over wat Disk Images zijn, wat je nodig hebt om images voor jouw systeem herkenbaar te maken voor flashfloppy blijft er nog een grote brandende vraag open staan :
HOE ? , nou dat is geen makkelijk te beantwoorden vraag en zeker voor mensen die conceptueel niet eerder met Disk Images te maken hebben gehad.
Heb je een systeem waarvan je de diskettes kan lezen en schrijven op een standaard PC :
Dan is het vrij simpel, je kunt dan bijvoorbeeld Winimage gebruiken, daarmee kan je images van diskettes maken, lege images genereren, files in de aangemaakte lege images kopiëren en nog veel meer.
Er zijn uiteraard nog veel meer disk imager programmas te vinden, je moet alleen opletten dat ze een standaard IMG structuur hanteren, zodat ze een voor flashfloppy begrijpelijk formaat hebben.
Speciaal voor Atari ST is er dit, voor de niet leesbare MSX disks kun je hier meer info vinden of deze tool downloaden.
Als je een gotek en een fysieke floppydrive aan je machine hebt kun je een leeg image mounten en simpelweg een diskcopy starten, meer info daarover vind je in hier op de website.
Er is ook een Archief beschikbaar dat een grote hoeveelheid lege images bevat voor allerlei systemen op de HXC website.
Maar ook HXC heeft uitstekende tools voor image manipulatie (Geen creatie)
Heb je een systeem waarvan de diskettes niet te lezen zijn op een standaard PC :
dan wordt het al wat gecompliceerder :
Als je wel bestanden uit kunt wisselen met een PC, (via midi, serieel, parallel, of netwerk) kun je indien je ergens een leeg image kunt vinden voor jouw systeem de files simpelweg in dat lege image manipuleren door image software zoals die al eerder benoemd is.
Je genereert dan eigenlijk synthetisch een diskimage, de werking is er niet minder om, het werk is alleen omslachtiger.
Voor sommige systemen zijn er speciale disk manipulatie programma's verkrijgbaar (deze zijn vaak betaalde programma's), die kunnen de disks van jouw systeem wel lezen omdat ze de PC drive forceren om de disks anders te lezen dan in MSDOS formaat (Dit is maar betrekkelijk, PC hardware is erg beperkt door de 'standaarden'
Verder is er ook specifieke hardware beschikbaar, ik noem hier specifiek Greaseweazle van dezelfde auteur als Flashfloppy, met deze hardware is het mogelijk om bijna alles in te lezen wat in een floppydrive past.
(Bierviltjes heb ik nog niet geprobeerd, maar wie weet 🙂 )
Die maakt van elke disk een RAW dump , die je daarna met HXC tools om kunt zetten naar een HFE bestand.
ADF : Amiga, Acorn Archimedes
IMG : Akai, DEC, E-mu, Ensoniq, GEM, Kaypro, Korg, Memotech, MSX, NEC PC-98, Sequential Circuits Prophet 3000, Sinclair QL
DSK : Amstrad, Dragon, Tandy, Spectrum, Tandy Coco, TI-99/4A
ST : Atari
FDI : NEC PC-98
HDM : NEC PC-98
HFE : Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, HFE is niet echt gerelateerd aan een systeem , het is een generiek image wat zowel de image data, als de specifieke details van het image formaat bevat.
Flashfloppy leest die beschrijving en weet dan de de specifieke gegevens van het image, en kan met die gegevens de data op de juiste manier interpreteren zonder dat er een image type definitie in de FF.CFG file is opgenomen.