Amiga : CPU Relocator voor Amiga 2000

Amiga 2000 CPU Relocator board
CPU Relocator board voor de Amiga 2000

Dit board maakt het mogelijk om uitbreidingen die eigenlijk niet voor de A2000 bedoeld waren toch in de Amige 2000 te kunnen gebruiken.
Stel je hebt een turboboard of geheugenuitbreiding voor je amiga 500 , die tussen de CPU voet en de CPU geplaatst dient te worden , en je zou die in de 2000 willen gebruiken.
Helaas is in de Amiga 2000 maar zeer beperkt ruimte tussen de CPU en drive cage, en dus lukt dat in de meeste gevallen niet.

Er zijn diverse uitbreidingen die voor de amiga 500 gemaakt zijn , die via dit board ook eenvoudig in de Amiga 2000 gebruikt kunnen worden, denk hierbij aan geheugenuitbreidingen, turbo boards en harddisk controllers.
In sommige gevallen heb je zelfs de mogelijkheid een interface bovenop het ander te gebruiken.
Denk  aan bijvoorbeeld een IDE interface en een geheugen uitbreiding die allebei onder de 68000 een plaats nodig hebben, met deze adapter kun je afhankelijk of je andere boards in je A2000 hebt een aantal interfaces stapelen.

Amiga 2000 CPU Relocator (achterzijde)
Amiga CPU Locator met IDE Interface

Zoals je op de foto kunt zien kun je dus gewoon je interface op de CPU Relocator steken, en daar je CPU weer bovenop.
Heb je een 2e interface dan steek je dat bovenop het eerste interface en steek je daar de CPU weer bovenop.
Flexibeler kan het bijna niet en op deze manier komen er een aantal extra uitbreidingen beschikbaar die eerst alleen aan de Amiga 500 waren voorbehouden.

 

Een aantal opmerkingen : 

- De CPU Relocator wordt geplaatst in het Coprocessor slot van de Amiga 2000.

- Als in het eerste Zorro II slot reeds een kaart is gestoken is de uitbreidingsruimte beperkt(er) maar nog steeds veel ruimer dan onder de Drive Bay. (de meeste Zorro II kaarten werken ook in een ander Zorro II slot, dus heb je de ruimte nodig probeer dat dan)

-  Als de CPU Relocator geplaatst wordt dient de CPU verplaatst te worden van het moederbord naar de CPU Relocator, anders kan dit problemen veroorzaken.

Er is gedacht aan een aantal extra signaalpunten die de normale 68000 processor voet niet bied , mocht je zelf een uitbreiding willen maken dan heb je op diverse punten deze extra signalen.

Dit board is ontworpen door SukkoPera (Github) , die zijn ontwerp weer heeft gebaseerd op een ontwerp oorspronkelijk door Kipper2k, die laatste is verantwoordelijk voor het ontwerp van een aantal zeer bruikbare uitbreidingen voor de Amiga, jammer genoeg niet meer actief in de Amiga scene.
Op de Github link hierboven kun je meer informatie vinden omtrent de CPU Relocator Adapter voor de Amiga 2000.

De prijs voor een CPU Relocator Adapter inclusief reeds afgemonteerd met precision headers, is 12,50 euro

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.