C64 : Retro Reparatie van een kringloop vondst

Mooie Retro C64 breadbin in doos
Reparatie van een mooie Retro Breadbin Commodore 64

In de tijd dat ik geld genoeg had en tijd te weinig, bestond een flink deel van mijn vrije tijd uit kringloopwinkels afstruinen voor retro juweeltjes.
Vaak ging dat gepaard met jubelstemming en zo af en toe met een domper omdat het incompleet was, niet werkte of zelfs in sommige gevallen van binnen totaal vernietigd.
Ik vond een boxed Commodore 64 tijdens een van mijn strooptochten, die bij thuiskomst toen ik ging testen, helaas  niet helemaal goed functioneerde.

Bij het aanzetten kreeg ik wel de vertrouwde 2kleur schermen, alleen de begroeting was minder plezant zoals ze bij de onderburen plachten te zeggen (Zie foto).
Ik had niet echt veel om mee te beginnen, dus ik ben begonnen om alle chips een keer goed aan te drukken in hun sockets. (door warmte en wrikken wil er nog wel eens een chip half los komen uit de socket)
Helaas bleek dat niet echt een verschil uit te maken en moest ik dus echt aan de bak om te gaan troubleshooten.
Mijn zoektocht naar wat ik als beschrijving van mijn fout had opgegeven leverde me waarempel een aantal hits op Google op.

 

C64 retro reparatie RAM probleem
C64 moderboard revisie 250425

De moederborden van de C64 zijn door de jaren heen een aantal keren gereviseerd  waaronder cost reduced versies.
Dat betekent minder onderdelen en dus meer winst (en vaak minder kans op uitval).
Mijn retro retro moederbord (revisie 250425) is een redelijk oud bord, dat wat moeilijker te repareren is als ik sommige van de berichten mag geloven die ik langs heb zien komen in allerlei reparatie fora.
maar een heel groot voordeel van dit oudere board is wel dat bijna alle custom chips op sockets zitten.
Dat maakt het een stuk makkelijker als je wil gaan troubleshooten / repareren op de meest eenvoudige manier

Je kunt dan dus gewoon chips uit eenzelfde retro machine waarvan je weet dat die werken, gaan uitwisselen met die uit de defecte commodore 64. In de hoop dat dat met elke verwisselde chip iets meer teken van leven geeft.
Helaas heb ik verder geen spare parts voor dergelijke reparatie, en zijn mijn andere retro breadbins niet gesockeld.
Ik heb besloten de zaak de zaak te laten en omdat uit de eerste beschrijvingen bleek dat U10 iig niet lekker liep heb ik een aantal zaken in gang gezet :

Reparatie noodzakelijk

Bij Ali Express RAM chips besteld , 2 verschillende merken in de hoop dat er tenminste 1 werkt 🙂
10pcs/lot TMS4164-15 DIP-16  en  20pcs/lot KM4164B-15 DIP-16
Kosten totaal : 9 euro  (voor 30 RAM chips)

In dit systeem zitten 8 RAM chips dus had ik in ieder geval voldoende alle chips te vervangen mocht dat nodig zijn
Er is een manier om te testen of rams defect zijn zonder te solderen, dmv piggybacking.
Alhoewel dit werkt, is dit omslachtig, niet voor permanent gebruik en ook niet zonder risico (als je sluiting maakt kon er wel eens meer kapot gaan dan dat er al kapot was.

Omdat ik via verschillende retro reparatie kanalen steeds uitkwam op RAM chip U10 , heb ik dus gekozen om een desoldeer apparaat te bestellen (ZD-915) en toen ik 2 dagen later in Eindhoven die al op kon halen bij Eleshop, kon ik beginnen.
Desolderen op de retro reparatie kanalen op Youtube is veel makkelijker dan dat je het zelf bij  je thuis doet , dat kan ik je meegeven 🙂
De moederboarden van de Commodore 64 hebben een euvel dat de printsporen gaan bobbelen, en dan maak je geen goed contact met het desoldeer station.
Naja uiteindelijk heb ik U10 netjes kunnen verwijderen en heb ik een Socket in het moederbord gesoldeerd.

ZD-915 desoldeerstation voor reparatie van retro apparatur
GAL PLA voor Reparatie van de C64

En toen was het wachten op de RAM chips van Ali, ik bedacht ondertussen dat het verstandig zou zijn eens alle IC's uit  hun socket te halen om te zien of er niet een verbogen pin was.
En dat had je nu niet moeten doen, na het controleren en terugplaatsen ... NIKS, NADA, NOP.
Damn , naja dan t spul maar weggelegd tot de rams binnen zouden komen en ik verder kon met de reparatie, en toen ze uiteindelijk 6 weken later binnen kwamen, weer verder, RAM in de socket en met ingehouden adem .. klak ... niks ... crap wat nu.
Dan gaan we maar eens kijken wat zwart scherm veroorzaakt, even bij collega retrocomputerverzamelaar op de site gecheckt.
Daar bleek dus dat onder andere een Defecte PLA vaak dit probleem veroorzaakt, dus moest ik een vervangende PLA hebben, gelukkig leerde ik van een briljant initiatief door een mede retro liefhebber, een PLA op basis van 2 GAL's (programmeerbare logic chips) om je trouwe retro 64 te repareren met nieuwe(re) technologie.
Dus print ontwerp gedownload, gesubmit, GALS besteld en 3 weken later kon ik mijn eigen gebakken PLA gaan testen.

 

Helaas bracht de PLA vervanger ook geen licht, wat nu, dan alle chips maar weer lichten, pinnen rechtmaken en inspecteren en de pinnen schoonschrobben met Alcohol 90% , en daar kwam me wat vuil vanaf.
De chips een voor een terug geplaatst en toen klak de c64 weer aan, en bingo... we hadden weer beeld , een heel scherm vol rommel met enigszins herkenbare tekst her en der.
Dan maar weer verder kijken, karakter rom, basic rom, kernal rom misschien, helaas had ik geen spare's dus besloot ik een adapter te ontwerpen zodat ik 28 pins Eproms kon gebruiken op de plek van de 24 pins custom chips.
Als basis had ik her en der wat info gevonden en had iig begrepen dat de footprint zo smal mogelijk moest zijn zodat er 3 naast elkaar konden worden geplaatst.

2364 replacement PCB (Gotek Retro)
Reparatie dmv vervangende Rom set voor je C64

Afijn gisteren ochtend zijn de PCB's binnen gekomen en kon ik weer verder, een Basic ROM gemaakt, Een Character ROM gemaakt, een Kernal  ROM gemaakt en de PCB's opgebouwd.
een voor een de huidige ROMs vervangen voor de nieuwe door mijzelf vervaardigde versies, en NOP geen verschil.
Bij het terugplaatsten van de orginele ROMs kreeg ik weer een zwart scherm, maar nu merkte ik dat de chips wel erg los in de sockets zaten.
En daar kwam de conclusie : dit board heeft vast een uitbreiding gehad met vierkante pinheaders.
Eens die in de socket hebben gezeten dan is het klaar , en zijn ze nergens anders meer voor te gebruiken.
Dus dat probleem is nu duidelijk, en dat wordt nog wel opgelost, voor nu werkt het prima met de PCB's die ik gemaakt heb (vergulde ronde pinheaders, die de socket niet ontzetten)

De C64 testcartridge (Resurrection V1.00) die ik (ook weer) speciaal gebouwd had voor de test (en reparatie) van deze retro machine bleef me maar hints geven die ik niet begreep 🙂
Toen ik uiteindelijk een eureka moment beleefde en ik bedacht dat ik 2 merken RAMS had gekocht van hetzelfde type, heb ik de in de socket geplaatste RAM vervangen door een van het andere type, en voila , alles was ineens opgelost, de machine heeft een nacht deadtests gedraaid zonder problemen en ik kan nu dus concluderen dat van de gekochte RAM chips, de KM4164 niet werkt, en de TMS4164 wel werkt.
Nu alleen nog even zoeken waar ik 4 maanden geleden alle schroeven heb gelaten 🙂

DIagnostic test Cartridge for Commodore C64

Met dank aan de volgende retro / reparatie sites :

World Of Jani

RetroComputerVerzamelaar

Retro 64 Reparatie Blog

Pictorial.com (Troubleshooting op basis van plaatjes)

Diagnostische cartridge c64

Diagnostische Cartridge, Onontbeerlijk bij troubleshooten en reparatie van je Retro machines (In dit geval je C64)

PLA20v8 PLA replacement voor de C64.

PLA20V8 Vervangend circuit voor de Commodore PLA

Commodore 2364 replacement adapter

Met deze adapter kun je een 28 Pin Eprom gebruiken in je C64, ipv de Commodore custom 24 pins Kernal, Basic en Karakter ROM.

3 x 2364 Eprom adapter op een rij

Commodore 2364 ROM Vervangende adapters passen ook met zijn 3en naast elkaar.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.