Commodore 64 PowerSaver / Protector

Gotek Powersaver voor de C64 , De ultieme Power protector voor de Commodore 64
Het nut van een Powersaver voor de Commodore 64

Ik haalde het al eens eerder aan in een ander artikel :

Ik heb gisteren een Commodore C64 c van de zolder gehaald , mooi vacuum verpakt zoals het meeste van mijn verzameling en wat is ALTIJD het eerste wat je doet als je een oude C64 met voeding gaat aansluiten als je (nog) geen Powersaver hebt ?   Ja inderdaad , de afgegeven voltages meten.
De oude C64 voedingen staan er om bekend dat ze bij bosjes problemen gaan geven (uitval of langzaam steeds meer spanning afgeven. zijn de meest voorkomende euvels).
(Na zo'n 35 jaar mag dat ook wel 🙂 , ik denk dat niemand bij Commodore er van had gedroomd dat bijna 40 jaar na introductie er nog zo'n grote fanbase voor de Commodore 64 zou zijn.)

De Commodore 64 kan maar een beperkte spanning aan van 4.9 - 5.2  volt, hoe meer boven de maximale waarde, hoe sneller de componenten het op gaan geven.

4.9-5.1 volt     : Prima conditie
5.1-5.2 volt     : iets te hoog, vaker de spanning meten
5.2-5.5 volt    : is op weg om defect te raken, je c64 zal sneller kapot gaan als je deze lang blijft gebruiken
5.5-6.0 volt    : Je commodore is in ernstig gevaar als je deze netvoeding gebruikt.
6.0 en hoger : Bij deze spanning valt je C64 zeer snel uit, meestal als eerste raken de geheugen chips defect

Het Powersaver PCB, De ultieme Power protector voor de Commodore 64

Commodore 64 Powersaver Close-Up van De DIN PLUG op de C64 Power Protector

De Powersaver zorgt ervoor dat je Commodore 64 niet beschadigd kan raken door de langzaam steeds verder afwijkende spanningen die de oude voedingen van de commodore 64 produceren.

Het C64 Power Protector interface komt compleet met kabels , je plugt het simpelweg tussen de voeding en de C64 in en dan is het interface direct actief.

Wat doet het :
Het powersaver interface monitort continu het voltage wat aan de Commodore 64 wordt geleverd :

Zolang alles goed gaat zie je niets anders dan een groene LED op de C64 Power Protector die brandt , als bevestiging dat alles okay is.

Indien het voltage de ingestelde drempel (5.3 = lage drempel, 5.45 = hoge drempel) bereikt dan gaat de C64 PowerSaver zijn werk doen, de groene led (alles okay) gaat uit, en de rode led (Houston, we've got a problem) gaat branden, en de buzzer begint te werken.
De stroom naar de Commodore 64 wordt direct uitgeschakeld door het powersaver interface en daarmee is de kans op beschadiging bijna nihil.

Vanwege de buzzer hoef je dus niet het powersaver interface continu in het zicht te houden, omdat je wel hoort dat er iets niet in orde is.
Als je C64 niet opstart en de zoemer gaat , dan weet je waarom de C64 niet wil starten.

Gotek Powersaver voor de C64 , De ultieme Power protector voor de Commodore 64

Commodore 64 Powersaver interface Boven aanzicht

Het moge duidelijk zijn dat de voeding nadat de Power Protector aangeeft dat deze te hoge voltages afgeeft, niet meer gebruikt mag / kan worden.
Repareren is in veel gevallen een onmogelijke taak aangezien Commodore in hun wijsheid ervoor gekozen heeft hun voedingen in Epoxyhars in te gieten waardoor het een grote klomp wordt.

Zelfs de mug in Jurrassic Park bleef daardoor geconserveerd  🙂

Prijs van de C64 Power Saver is 25 Euro

Reacties zijn gesloten.