C64 : Stel nu zelf je Cartridge samen !

C64 disk directory

Ik heb ondertussen al meerdere malen de vraag gekregen of het ook mogelijk is om zelf een cartridge samen te stellen met programma's naar keuze.
Zowel de Cupcake, de TwinCart en ook de Obesicart hebben de mogelijkheid om gewone *.PRG files voor de Commodore 64 te gebruiken als eprom bestanden.

Het is een omslachtige klus maar ik heb besloten als proef hier toch gehoor aan te gaan geven :

Hoe werkt het  :

Jij als gebruiker gaat een aantal *.PRG bestanden verzamelen die je in je cartridge wil hebben. Dus geen D64, P00, TAP of CRT files, alleen *.PRG files zijn compatibel met dit systeem.
Dat is dus 64 KB, of 1 MB afhankelijk voor welke cart je een rom wil samenstellen.
(Let op 64 KB / 1MB  netto aan bestanden kan IVM afronden niet passen in een eprom van die capaciteit, houd daar rekening mee als je gaat samenstellen)
Je doet er verstandig aan de programma's te testen met Winvice 3.x dan weet je zeker dat de bestanden zijn wat ze claimen te zijn en of ze uberhaupt werken.
Als alles okee is dan kun je vervolgens het setje *.PRG files gezipt naar me mailen.

Ik ga dan met de menu generator aan de gang, genereer een eprom file , converteer die naar een *.CRT file
Deze *.CRT file die stuur ik dan naar jou toe, die kun je dan weer in Winvice testen, als de file akkoord is dan brand ik deze in de eprom en lever ik de Cartridge uit aan je.

Zoals gezegd een wat omslachtige procedure, maar ik realiseer me dat iedereen andere dingen wil zien in zijn of haar cartridge, en python installeren, zelf epromfiles generen en converteren naar CRT files is een nog veel grotere uitdaging voor veel mensen.

*** IK LEVER GEEN SOFTWARE AAN *** , Je levert zelf de bestanden, ik genereer er slecht een menu van voor je.

Afbeelding van ROM voor C64 Cart
(Binnenkort) Veelgestelde vragen m.b.t. de C64 Cartridge:)

Kan ik de programma's ook in een andere volgorde krijgen in het menu ?

Ja dat kan maar dat is veel werk, als je dat echt graag wil krijg je van mij een handleiding en mag je zelf de voorbereidingen treffen.
Simpelweg XYY_<naam van programma> zorgt dat het in menu X als volgnummer YY komt (de XYY worden niet getoond) in de lijst.

Kan ik Submenu's maken ?

Ja dat kan maar dat is veel werk, als je dat echt graag wil krijg je van mij een handleiding en mag je zelf de voorbereidingen treffen.
Simpelweg XYY_<naam van programma> zorgt dat het in menu X als volgnummer YY komt (de XYY worden niet getoond) in de lijst.

Kan ik Andere Menu/Tekst kleuren krijgen ?

Helaas kan ik dat niet eenvoudig veranderen, de menu generator is niet dusdanig configureerbaar dat er andere kleuren gekozen kunnen worden.

Ik wil graag een game dat uit meerdere delen bestaat in de Eprom, kan dat ?

De routine die de PRG files vanuit de Eprom in het standaard werkgeheugen laadt, laat dat niet toe.
Enkel singlepart programma's (*.PRG) worden ondersteund op deze manier.

Ik kan dat ene programma echt nergens vinden heb jij .... ?

Nee , Ik lever geen software, op het internet is genoeg te vinden, krijg je het niet gevonden, dan kan ik ook niks voor je betekenen.

Ik wil eigenlijk toch een ander programma in mijn menu hebben.

Werkt een programma niet tijdens het testen , dan kun je uiteraard een alternatief aanbrengen, dan genereer ik de CRT file opnieuw en die stuur ik dan terug (er zijn natuurlijk wel grenzen aan het aantal keren heen en weer sturen)

Is de eprom eenmaal gebrand dan is de job klaar , wil je dan alsnog een wijziging dan wordt het een nieuwe eprom bestellen, anders is het niet te doen.
Moraal van het verhaal , test, test en test some more in WinVice alvorens je bevestigd dat het goed is.

Reacties zijn gesloten.