Bootselector (Deel 1) Wat is het ?

Wat is een Bootselector :

Dit interface maakt het mogelijk om een extern aangesloten Diskdrive (of Gotek Floppydrive Emulator) te gebruiken als bootdisk.
Dat wordt mogelijk gemaakt door de amiga te laten geloven dat de externe drive DF0: is (Kickstart 2 en nieuwer hebben dit ook als software implementatie , maar dat is voor sommige games een niet functionele oplossing)
Simpelweg kun je in de amiga 2 adreslijnen verwisselen waardoor DF0: intern wordt uitgeschakeld , en DF1: als DF0: wordt aangesproken.
Om nu niet te hoeven solderen en rommelen met draadjes zijn daar kant en klare oplossingen voor : Bootselectors

Shop: Amiga Boot selector side view
Shop: Low Budget Bootselector, tower of power

Deze boot selectors komen in een aantal vormen voor, maar eigenlijk doen ze nagenoeg allemaal hetzelfde :
2 adreslijnen omwisselen , de ene doet het gebufferd, de andere zonder buffers, de ene kiest voor een tower of power oplossing (3 IC voeten gestapeld met ergens middenin de pin omwisseling) , de ander heeft een prachtige printplaat in de prachtigste kleuren, er zijn er met een semi permanente instelling , er zijn er met een schakelaar, die je per keer de mogelijkheid geven om te schakelen.

Ik krijg met regelmaat de vraag wat de buffer toevoegt aan de bootselector :
- Het IC (De buffer) werkt als electronische schakelaar (mechanische contacten kunnen vonken veroorzaken)
- Het signaal wat omgeleid wordt legt bij een ongebuffferde bootselector de weg af naar de schakelaar, door de schakelaar en weer terug naar het moederbord, bij een gebufferde wordt de reroute gedaan binnen het IC.
Amiga 2000 Bootselector:

Voor de amiga 2000 heb je hoogstwaarschijnlijk een andere bootselector nodig dan voor de amiga 500 / 500+.
Dit komt doordat de amiga DF1: reserveert voor intern gebruik, en automatisch de extern aangesloten schijf toewijst als DF2: (en als als je een 2e drive extern hebt aangesloten, wordt die automatisch DF3: )
Dus als je een gewone DF0: - DF1: switch gebruikt, zal deze opstarten vanaf de tweede interne drive als deze is aangesloten (Gotek- of HD-schijf)
Als je intern 2 normale amiga drives hebt, is er het heeft geen zin om vanaf de tweede drive op te starten als het exact dezelfde type drive is..
Je zou een configureerbare  DF0: - DF1: / DF0: - DF2: Bootselector kunnen gebruiken  , waarmee je de 2e interne drive of de 1e externe drive kunt selecteren door de middelen van een paar jumpers .

Gotek DF0: - DF1: / DF0: - DF2: Bootselector

Risico van alle bootselectors zijn gelijk :

  • Omschakelen ALLEEN als de Amiga uitstaat,  ja het kan als ie aanstaat, tot die ene keer dat het niet kon... dus niet doen !!
  • Amiga 500 heeft een afdekblik over het moederbord , in sommige gevallen blijkt de verhoging van de boot selector ervoor te zorgen dat het blik niet goed meer past.
    (Dit kan je oplossen door het blik in zijn geheel te verwijderen, of door een uitsparing te knippen zodat de bootselector niet langer afgedekt wordt.) De amiga functioneert prima zonder het afdekblik, het is meer een esthetische keuze of je dat wil 🙂
  • De interne DF0: drive wordt met alle typen bootselectors compleet uitgeschakeld. (Dus er wordt niet van plaats gewisseld)

Het voordeel wat je creëert met het installeren van een Bootselector is dat je 100% hardwarematig je amiga kunt laten denken dat je externe drive DF0: is, en er dus geen compatibiliteitsproblemen op zullen treden als er een programma is wat direct de hardware aan wil spreken. (Daar gaat de software matige oplossing mank, als games of intro's direct de hardware aanspreken, in plaats van netjes via de kernel te adresseren.

Verder , voor heel veel mensen niet geheel onbelangrijk, je hoeft niets te (ver)bouwen aan je amiga om de Gotek intern te plaatsen, gewoon extern gebruiken dmv een extern gotek interface.
Je hebt de display voor je neus in plaats van om de hoek, je ziet wat je doet om de knoppen te bedienen.
Het plaatsen van een Bootselector is een kleine ingreep, het dient secuur te gebeuren, dat is absolute noodzaak.

De CIA 8520 chip wordt schaars, en daarmee kostbaar, dus het is er belangrijk om ze heel te houden.

De installatie van de Bootselector wordt behandeld in Deel 2

Shop: Amiga Boot selector top view

Reacties zijn gesloten.