Absolute Beginners : Bootselector (Deel 2) Installatie

Installatie van een Bootselector in je Amiga 500 / 2000.

Mooi , je hebt deel 1 van het Boot Selector verhaal gezien, en vraagt je nu af wat er allemaal bij komt kijken om een Boot Selector in je Amiga 500 / 2000 te bouwen.

Opmerking 1 : deze beschrijving gaat uit van een Amiga 500 , voor de Amiga 2000 is deze nagenoeg identiek, enkel de locatie van de Even CIA is anders.
Opmerking 2 : De Modernere amiga's 600/1200 hebben een niet verwisselbare cia en kunnen dus niet op deze manier  aangepast worden.
Maar tegenwoordig is er ook een oplossing voor de Amiga 1200 / 600

Je zit erover te denken om een DF0: bootselector in je Amiga te bouwen, hier heb je een beknopte stapsgewijze uitleg.

Haal alle  kabels los van de Amiga , draai de Amiga om (leg een handdoek oid onder de Amiga om beschadigingen te voorkomen.

Draai de 6 schroeven los die de Amiga bij elkaar houden (foto's volgen nog) (Als het niet dezelfde lengtes schroeven zijn, de korte horen aan de kant van de spatiebalk)

Houd de Amiga goed vast en draai hem terug met het toetsenbord naar boven.

Haal voorzichtig de bovenkant los (optillen) en leg die ergens aan de kant.

Haal de toetsenbord connector los (er zit een Key pin op , maar kijk toch maar even hoe die zit 🙂

Mocht je de gelukkige eigenaar zijn van een Amiga met shielding nog gemonteerd, haal de schroeven los, en buig voorzichtig de lipjes ophoog tot je de metalen afdekplaat eraf kunt lichten

 

 

Amiga Bootselector Close-Up

Nu zie je de Even CIA , vlak bij de floppydrive (tegen de Floppy connector op het mainboard)

zet voorzichtig een plat voorwerp (spanningzoeker, mesje) tussen de voet en de CIA chip (Niet tussen de voet en het moederbord !!!!) en draai voorzichtig , zodat de CIA chip iets los en omhoog komt, doe je dit te lomp steigert de CIA chip aan een kant de voet uit en zijn je pinnen krom.
Als hij iets los komt steek je je spanningzoeker of mesje iets dieper en doe je dit nog eens (belangrijk is om de omhoog gekomen kant een beetje tegen te houden zodat nu de andere kant losser komt zonder dat de reeds bewerkte kant steeds verder schuin komt te staan)
Normaal zou je dit van 2 kanten doen en gaat het iets eenvoudiger, maar omdat je van 1 kant uit werkt moet het met beleid.  (Filmpje)

 

Als de chip loskomt van de voet , bekijk de CIA chip en de voet en zie dat die beide een markering hebben (aan de kant van de floppydrive) (Dit is Belangrijk)

Inspecteer de losgekomen CIA chip op kromme poten, naar binnen/buiten/links rechts , zijn die er buig ze dan voorzichtig in lijn, bv met een pincet (Let op je kunt de pootjes slechts een paar keer buigen voor de definitieve knak.)

Neem nu de Bootselector en plaats de CIA chip in de Bootselector (let op de markering van de bootselector en de chip , dat die in lijn staan, kijk goed of alle pinnen recht staan , als je de chip erin drukt en er staat een pin niet recht dan wordt ie dubbelgevouwen.

Bootselector Zij-aanzicht

Als dat goed is gegaan mag je de bootselector op het moederboard plaatsen, in de voet waar de chip zat
(let wederom op de markering zodat moederboard, bootselector en chip allemaal de goede kant inwijzen)

Je dient de chip met bootselector even goed aan te drukken, de bootselector heeft precisievoetjes, die zijn iets dikker als een IC voet, maar maken dat het contact optimaal is.

Mocht het niet 1,2,3 lukken ga er niet met je volle gewicht ophangen, kijk even of je ziet waarom het niet gaat.

Even nog een kleine doch belangrijke mededeling , Zorg dat je de verbindingen niet verschuift ten opzichte van elkaar, dus dat je 1 pootje buiten de voet hebt steken, de signalen (en ook de spanning) komen dan mogelijk op de verkeerde plek de chip binnen , met alle gevolgen van dien.

als dat allemaal gelukt is , druk even het keyboard erop en test de amiga of die start, test of de diskdrive werkt (doet die het niet , zet de Amiga uit, schakelaar omschakelen en nogmaals de test doen)

Als de diskdrive werkt dan kun je kiezen om ook de externe drive te testen , of je gelooft het en je bouwt eerst je Amiga terug in elkaar.

Eerst metalen shield (Schroefjes, lipjes kun je maar een beperkt aantal keer buigen) , ik kies er meestal voor het metalen shield niet terug te zetten , doe je dit wel buig dan niet alle lipjes om , slechts een paar op cruciale punten.
Mochten die afbreken uiteindelijk heb je nog een aantal anderen.

Keyboard connector terug steken (let op de Key, er staat ergens 5 volt op die connector , dus verkeerd om of verschoven is over het algemeen niet heel goed)

Voorzichtig de bovenkant terugplaatsen

Als de bovenkant goed op zijn plaats zit, draai de amiga om (handdoek).

Schroef de 6 schroefjes terug op zijn plek, niet te vast want je draait het snel dol / kapot (en had ik het al gezegd 🙂 let op de lengte, in het geval van verschillende lengtes de korte schroeven aan de kant van de spatiebalk, anders krijg je bultjes op de bovenkant als de schroeven naar buiten komen)

Als dat allemaal goed gegaan is , kun je de Amiga weer bekabelen , je externe drive aansluiten en genieten van je Gotek die nu als bootdrive kan functioneren.

Er zijn wel wat tutorials te vinden op het internet, maar die zijn langdradig, of incompleet of ze bestaan uit het pluggen van bepaalde producten.

Ik ga tzt nog wat fotokes trekken om die bij het artikel te plaatsen (zodra ik mijn eigen Bootselectors binnen heb en ik die vreselijk kan gaan pluggen) 🙂

Durf je het niet zelf aan stuur je me maar een berichtje , misschien kan ik je op de een of andere manier ergens mee helpen.

 

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 4 reviews
 by Gijsbert Sonnevelt on Amiga Switchless Bootselector Deluxe Version
Prima service!!!

Zeer prettige communicatie na bestelling, een mail gekregen met een samenvatting van de bestelling ter controle en de betalingsinstructies. Er moest nog het een en ander worden geproduceerd, en mijn bestelling is binnen 5 dagen geleverd!!Top klasse, bij mijn A500 meteen ingebouwd, en het openen van de behuizing zonder schade koste meer tijd dan de installatie. Werking is 100% er wordt heel duidelijk documentatie bijgeleverd. Super service een echte aanrader.

Bootselector deluxe

Werkt perfect, binnen 5 minuten geïnstalleerd!
Heb mijn Gotek drive nu als standaard staan en met een simpele reset zo drive weer d0.

Precies wat ik zocht. Geen knoppen of schakelaars. Jumpers voor de default setting, maar switchen tussen DF0 en DF1 blijft evengoed heel makkelijk met de toetsen combo.

Amazing Little Device

This is essential if you want to use a Gotek drive with your Amiga.

It's discrete, has jumpers that allow you to set the default behaviour and works flawlessly.I'm able to use the Gotek drive as DF1/DF2 if I'm working on Workbench, and as DF0 if I want to boot games that I don't have my floppies at hand for.If you have a GOTEK and an AMIGA, this is a must.

Reacties zijn gesloten.