Atari ST : SNAP!, de Atari ST USB power cartridge

Atari ST USB Power Cartridge
Available Now !! SNAP!, De Atari ST USB Power Cartridge

Vanaf vandaag is hij te verkrijgen, de Atari ST USB power cartridge, een concept wat niet helemaal mijn eigen idee was, maar wat ik wel zelf ontworpen, en gebouwd heb.
De cartridge heeft 2 USB aansluitingen en kan daarmee allerlei externe uitbreidingen van stroom voorzien.
De cartridge kan worden besteld als Bare interface (Alleen printplaat) of als complete cartridge met een grijze of rode behuizing, maar ook alsĀ  twee kleuren behuizing in rood/grijs.

Wat is de Atari ST USB Power Cartridge ?

De Atari ST heeft in tegenstelling tot veel andere computer systemen uit die leeftijd, geen extern bereikbare stroomvoorziening op de uitbreidingspoorten, dat betekent dus dat je een extern aangesloten apparaat via een andere manier van netspanning zult moeten voorzien.
Dat betekent een extra stopcontact, maar ook dat je 2 apparaten moet inschakelen en uitschakelen.
Ook is dan opeens volgorde van aanzetten belangrijk omdat tijdens initialisatieprocessen gekeken kan worden naar aangesloten apparaten op de uitbreidingspoorten of daar uitbreidingen worden gezien.
Met de Atari ST USB Power Cartridge is dat geen probleem verleden tijd, gelijktijdig met de Computer wordt ook de via mini USB kabels gevoede externe randapparatuur in en uitgeschakeld.

Atari ST USB Power Cartridge in action
Atari ST USB Power Cartridge in dual tone casing
Atari ST USB Power Cartridge, de beperkingen :

Ook al heeft het een USB aansluiting, dat maakt het nog geen USB interface voor de Atari ST, om USB naar een oudere computer te brengen is er vaak een hoop logica nodig, drivers en vaak ook nog aanpassingen aan de kernel ROM.
De Atari ST USB Power Cartridge is enkel een stroomvoorziening voor extern aan de Atari ST aangesloten apparatuur, zodat je geen extra netvoedings adapters nodig hebt die je apart moet in en uitschakelen.
Dit is een dom interface en de stroomvoorziening zul je dus niet moeten kortsluiten en/of overbelasten.
Nu hebben de meeste apparaten met een USB aansluiting geen grote eisen aan spanning, maar een dikke raspberry PI 4 die zou ik toch ten zeerste afraden.
Probeer de belasting op maximaal 300 MA te houden , dan zal er geen vuiltje aan de lucht zijn.

Atari ST USB Power Cartridge toepassingen :

Er zijn diverse zaken te bedenken die je door middel van deze adapter kunt voorzien van stroom, al dan niet aangesloten aan je Atari ST.
Ik heb dit interface met een enkel doel ontworden, een eenvoudige manier om je Gotek Floppydrive Emulator te voorzien van spanning.
Dit alles met het gemak van automatisch in en uitschakelen en zonder extra netvoeding adapters en stopcontacten te hoeven gebruiken.

Atari ST USB Power Cartridge bare PCB

Ook verkrijgbaar zonder behuizing.

Atari ST USB Power Cartridge single color

De cartridge is verkrijgbaar in rood en grijs

Atari ST USB Power Cartridge Dual tone

Maar ook als 2kleuren behuizing

Atari ST USB Power Cartridge connected

de cartridge in bedrijf, ingeplugd in een Atari ST

Reacties zijn gesloten.