Atari : Testbuilding een Externe Gotek Floppy adapter

Ik heb al een aantal keren de vraag gesteld gekregen of ik ook externe Gotek floppy drive emulators  verkocht voor aan de Atari ST.

Helaas is het voor de Atari ST nog moeilijker gebleken voor wat betreft de aansluitingen, dan dat het voor de Commodore Amiga al was.
Een zoektocht op Ebay levert me 1 persoon op die kabels kan leveren , vanaf 50 dollar ... OMG

Even een stukje geschiedenis :
Ergens in een heel ver verleden bedacht iemand bij Atari dat het voor de ST lijn wel interessant zou kunnen zijn om in plaats van de toen al behoorlijk gestandaardiseerde D-sub pluggen, een eigen exotisch model te gaan gebruiken.
Dat werd dus een 14 polige DIN plug voor de externe floppydrive (een plug die ik nog nooit in mijn leven ergens anders tegen ben gekomen), de videoplug (13 polig DIN) is gelukkig wel iets makkelijker verkrijgbaar, doordat deze ook nog door een aantal andere fabrikanten gebruikt werd , al is het ook voor die plug niet echt heel makkelijk om deze te bemachtigen.
Dat betekent een mooi en uniek stukje connectie , maar met het uitsterven van de Atari ST productielijnen sterft ook de vraag naar dergelijke pluggen en daarmee dus ook de fabricatie van die plug, wat blijft is een beetje voorraad en als die eenmaal weg is, is het gedaan.

Gotek Extern interface voor Atari ST (PCB)

Met als gevolg dat als je vandaag de dag je Gotek Floppydrive Emulator extern aan wil sluiten aan je Atari ST
je een zoektocht moet doen naar die heilige graal, en vervolgens meer voor de kabel betaalt als voor de hele Gotek drive.

Er waren online geen specificaties te vinden van de plug, en wat ik wel kon vinden klopte voor geen meter.
Dus heb ik door reverse engineeren, meten , proefjes maken en weer verder testen en meten een printje kunnen maken die de juiste afmetingen heeft.
Op basis van deze print kan ik een connectie maken met de Floppy poort van de Atari ST en is de eerste stap overwonnen.

Aangezien de 'print plug' niet zo vast zit in de Atari ST zoals het origineel, was het zaak om naar een stabiele oplossing te zoeken voor de Gotek drive te verbinden.
Een 34 polige bandkabel is stug, en met het bewegen van de kabel of drive is de kans aanwezig dat de connectie uit de ST schiet.
Aangezien de 14 polige connector van de Atari ST alle benodigde floppy signalen bevat (behalve de stroomvoorziening) , kon ik dus uitkomen met een 16 aderige bandkabel, waardoor het geheel een stuk soepeler en stabieler aangesloten is.
Zoals ik al vernoemde voorziet de Atari ST helaas niet in een stroomvoorziening op de Floppy poort, en dat betekent dus dat de stroomvoorziening voor de Gotek drive extern geregeld dient te worden.
Ik heb daar in mijn ontwerp rekening mee gehouden en op het interface aan de Gotek kant zit een aansluiting waar je een 5volt 1A adapter aan kunt sluiten.

De test is succesvol verlopen , connectie is goed , de 2 interfaces werken beiden zoals gehoopt.
De Atari ziet de drive , kan ervan laden en de verbinding tussen de Atari ST en de Gotek drive is stabiel.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.