Atari : Gotek Extern aan de Atari ST aansluiten.

Gotek extern aan de Atari ST

Gotek Extern aan de Atari ST gebruiken :

Ik krijg met regelmaat de vraag wat er nu mogelijk is met een Gotek Extern aan de Atari ST * (ST geldt voor de hele famillie uit de Atari lijn)
De gotek zal standaard als Drive B aan de atari aangesloten worden, en dan heb je maar een deel van de functionaliteit ter beschikking.
De interne Drive zal altijd als A aangesproken worden en dat zal dus ook het device zijn waarvan geboot wordt.

Gotek Extern aan de Atari ST aansluiten, de mogelijkheden:

De Gotek Floppydrive Emulator met Flashfloppy firmware ondersteund verschillende manieren van werken :
Native, Indexed en HXC compatible mode

Native Alle geldige disk images in de root van de USB worden herkend en die kun je dmv up/down toetsen selecteren, je hebt geen tot weinig zicht waar welk image staat.

Indexed Alle geldige disk images in de root van de USB dienen te worden hernoemd naar DSKA0000, DSKA0001 enz. en die kun je dan dmv up/down toetsen selecteren, je hebt meer werk omdat alle files hernoemd moeten worden maar je weet wel waar welk image staat (DSKA0033 zit dus onder 033 op de Gotek).

 

Gotek Floppydrive Emulator

HXC Compatibility Mode File Selector

Gotek Extern aan de Atari ST, HXC Compatibility Mode:

Als je de ST opent , en je haalt de power los van de interne drive, dan kun je in veel gevallen gewoon booten van de externe drive, en heb je dus de mogelijkheid om de derde mode te gebruiken:

HXC mode = In deze mode wordt het mogelijk gemaakt door je USB stick te browsen (ook subdirectory's) , en tot maximaal 999 slots te vullen die je wil gebruiken.
Je dient daarvoor wel de Autoboot.HFE in de root van je USB te plaatsen, deze wordt automatisch geladen op positie 000.

je maakt in de fileselector wel gebruik van het complete pad en de filenaam en dus duidelijk zicht op wat je laad.
Als je de bestanden in de diskslots hebt geladen, opgeslagen (F10) en reboot kun je op de gotek een van de diskslots kiezen dmv de up/down toetsen.

De diskslots zijn vast opgeslagen en alleen met overschrijven van slots word er een wijziging gedaan (mits je de wijziging saved met F10)

Meer info over de diverse modes vind je terug op de info wiki van Flashfloppy

Gotek Extern aan de Atari ST , Benodigdheden :

Om een Gotek Extern aan de Atari ST aan te kunnen sluiten heb je keuze uit de volgende opties

  • Gotek drive met Flashfloppy
  • Extern Gotek interface voor de ST (Standaar of Deluxe versie)
  • Stroomvoorziening voor de Gotek (Adapter, PS/2 Muis interface met stroomvoorziening voor Gotek, of de sinds kort verkrijgbare USB Cartridge voor de Atari ST)

(Standaard) Gotek extern interface voor de Atari ST

(Deluxe) Gotek extern interface voor de Atari ST

Het standaard externe interface heeft geen stroomvoorziening op het interface zelf, je zult dus zelf iets moeten regelen (externe voeding) om de Gotek Extern aan de Atari ST aan te sluiten.
Ik heb een aangepaste PS/2 muis adapter waar ik een stroomvoorziening van af heb getapt, maar dan moet je dus wel een PS/2 muis hebben/willen gebruiken.

Of je kunt gebruik maken van de USB versie van het Externe Gotek interface in combinatie met de Atari ST USB Power Cartridge.

Het deluxe interface heeft respectievelijk een Mini USB aansluiting of een DC power jack aansluiting, en voor de Power jack versie kan ik ook een netvoeding adapter mee leveren.

 

Dus zonder je ST te openen kun je de Gotek prima gebruiken, alleen is het met (iets) minder gemak dan wanneer je kunt booten van je Gotek, maar daarvoor moet je dus wel je Atari moeten openen.

* de Atari is niet consistent in opbouw en functionaliteit, het kunnen booten van de externe drive als de interne drive van de power wordt afgehaald is niet gegarandeerd, meestal werkt dat maar jammer genoeg is het niet 100% zeker of het altijd en bij ieder model werkt.

Instellingen Gotek extern

Jumpersettings Gotek Extern aan de Atari ST

Reacties zijn gesloten.