Amiga : sluit een PS/2 muis (PC model) aan op je Amiga / Atari

Amiga / Atari PS/2 Muis Adapter

Zowel voor de Commodore Amiga als de Atari ST Familie is het steeds moeilijker nog een werkende muis te vinden  (Hierna noem ik alleen nog Amiga, maar daar waar ik Amiga schrijf mag je gewoon Atari ST familie lezen).

Er zijn veel muizen die mechanisch de geest gegeven hebben, die steeds meer beginnen te haperen en niet langer reageren op de muisbuttons (meestal door vuil en stof op de mechanieken), deze eindigden dan vaak in de vuilnisbak.
jaren later komt de amiga dan toch weer van zolder en blijkt er geen muis meer bij te zitten, enfin , meer Amiga's dan muizen en dus moest er een oplossing komen.

De muizen voor deze machines zijn anders dan de PC varianten van de muis, alhoewel de allereerste PC muizen wel een DB-9 plug hadden waren ze totaal incompatible met de muizen die gebruikt worden voor de retro computers die wij koesteren.
De protocollen die PC muizen gebruiken zijn anders en daardoor ook al past de plug technisch, signalen en protocollen komen totaal niet overeen met wat de Amiga verwacht.

De oplossing kwam er in de vorm van een klein interface met aan de ene kant een DB-9 die in de Amiga gaat en de andere kant heeft een PS/2 aansluiting (Of een USB, maar daarover straks meer)

Het hart van dit interface is een PIC microcontroller, deze PIC neemt de protocol conversie voor zijn rekening.
hij ontvangt de datapakketten van de PS/2 muis, interpreteert, converteert deze naar een standaard Amiga H, HQ, V, VQ bewegingsinformatie en de status van drie muisknoppen en stuurt deze naar de Amiga-muispoort.
Het ondersteunt niet de 4e en 5e knop, noch extra scrollwielen die op sommige luxe pc-muizen worden aangetroffen. Dergelijke muizen zullen worden herkend en gebruikt als standaard PS/2-muis met alleen standaardbeweging en twee of drie knoppen.

Het interface is in 2 smaken te verkrijgen : met een PS/2 aansluiting , en met een USB aansluiting, maarrrrrrrr dat wil niet zeggen dat een USB muis werkt op deze adapter.
Integendeel, de protocollen gebruikt door een USB muis worden niet ondersteund door deze adapter.

Waarom dan een USB versie vraag je je af, nou simpel : in de overgangsperiode van PS/2 aansluitingen naar USB aansluitingen zijn er een hele tijd muizen op de markt geweest die beide protocollen uitstuurden.
Met zo'n groene verloopstekker sloot je dan zo'n USB muis aan op een PS/2 poort, die muizen werkten dus zowel op de een als de andere poort.
Let dus wel op : Lang niet alle muizen ondersteunen dat PS/2 protocol nu nog.

Er zijn nog steeds voldoende PS/2 compatible muizen te koop (muis met groene PS/2 plug is gegarandeerd PS/2 compatible :), een muis met een USB plug moet je echt goed uitzoeken of PS/2 nog ondersteund wordt.
Wil je het met een oude USB muis van jezelf proberen, dan heb je de meeste kans een HP / Dell / Microsoft / Logitech muis van rond de eeuwwisseling.
Nieuwere modellen kan ook, maar naarmate de muis jonger is , is de kans groter dat de muis geen PS/2 protocol meer aan boord heeft en dus niet werkt.

Om nu niet een USB muis via een USB naar PS/2 Adapter in een PS/2 naar Amiga interface achter in je amiga te hebben zitten , is er dus een versie met een USB poort die de USB naar PS/2 verloop ertussen uithaalt.

(Atari XL, MSX, Commodore 64 en een hele hoop andere systemen hebben ook een DB-9 poort, maar zijn niet compatible met deze oplossing)

 

Samenvattend , waarom een PS/2 naar Amiga DB-9 muis Adapter :

Werkt met alle PS/2 optische en bal muizen
Nooit meer ontpluizen van je oude Amiga en Atari muizen
Ergonomisch meer verantwoorde modellen dan bv de Amiga Tank muis
Werkt met de Amiga Pre-Boot menus.
Ultra-smooth en gevoelige muis pointer.
Je systeem heeft geen weet van een afwijkend type muis, dus 100% compatibel !!
Is configureerbaar voor zowel Amiga als Atari ST door omzetten van 2 jumpers.

Opmerking : De DB-9 aansluiting van het interface is van metaal, derhalve is het aangeraden deze alleen aan te sluiten als de machine uitstaat, gewoon om zeker te zijn dat je niet per ongeluk sluiting maakt.

Opmerking : Alhoewel ik het nog niet tegen ben gekomen zou het theoretisch mogelijk kunnen zijn dat er een PS/2 muis is die niet ondersteund wordt, tot op heden heb ik dit nog niet ervaren, maar je zult maar de eerste zijn 🙂
Mocht het je overkomen , test eerst met een andere muis en geef het door aan me , dan zet ik die in de lijst als niet ondersteund model.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.