Amiga 2000 Interne IDE Interface opties

Amiga 2000 Interne IDE Interface geinstalleerd
Stel je wil een Gotek.nl  interne IDE adapter gaan inbouwen in je Amiga 2000, wat zijn de mogelijkheden ?

Ik heb een flinke tijd besteed aan het ontwerpen en bepalen wat de beste footprint was voor een Gotek.nl IDE interface voor je Amiga 2000.
Reden daarvoor is dat er diverse revisies van de Amiga 2000 zijn met allemaal hun eigen layout, uiteindelijk heeft dat geleid tot 1 multi inzetbaar model Gotek.nl IDE Interface :
Hieronder staan de opties beschreven, kijk goed wat de voorwaarden zijn om de lijn van keuze te kunnen implementeren in jouw Amiga 2000.

Optie 1 :

Verticale connector met een direct bevestigde rechtopstaande IDE-2-CF, adapter is de meest makkelijk te implementeren optie , kwestie van inprikken en je bent klaar om er mee aan de gang te gaan.
Geen kabels wegwerken, gaten frezen of draadjes trekken, gewoon 68000 eruit, IDE PCB in de 68000 socket en de  68000 daar weer bovenop (Zie opmerking 1)
In de Amiga 2000 past deze probleemloos onder de ijzeren bay waar de drives inzitten, de CF-2-IDE en de CF kaart  staan vrij, langs diezelfde ijzeren drivebay (Zie opmerking 2)

Close-up Amiga 2000 Interne IDE Interface met CF kaart

Opmerkingen :

1 ]  Terugplaatsen van de 68000 vervalt, mocht je een IDE interface bestellen waar de 68000 reeds op is gemonteerd.

2 ]  Bij sommige modellen zit net naast de 68000 een header, die verhinderd het aandrukken van het  IDE interface in de 68000 socket, deze header kan met beleid een beetje naar links gebogen worden zodat deze net langs de IDE interface steekt. (Zover als ik terug heb kunnen vinden is dit een debug interface die enkel ten tijde van productie is gebruikt.

3 ]  Wil je liever geen gedoe met het terugplaatsen van 68000 in de IDE interface, dan kun je ook een IDE interface met een gesoldeerde 68000 aanschaffen.

4 ]   Deze kaart werkt ook met harddisks en CD/DVD Drives, deze kunnen alleen niet genoeg gevoed worden vanaf de IDE Interface zelf, daar zul je dus de molex stekkers van de A2000 moeten gebruiken.

5 ]   Deze kaart kan werken met Fat95 of Amiga FFS geformatteerde CF kaarten, elk filesystem maakt wel gebruik van een eigen bootdisk.  (Beide bootdisks vind je in de Download Sectie)

6 ]   Nadeel van deze optie is , is dat voor uitwisselen van data bv met een PC , de amiga uit elkaar moet om bij de Compact Flash te geraken, dus als harddisk is het een prima oplossing, indien gebruikt als intermediare media is het beter om voor optie 2 te gaan.

 

Optie 2 :

Deze optie gaat uit van hetzelfde interface met de verticale (Staande) IDE connector, alleen wordt deze nu gebruikt met een ide kabel en een IDE-2-CF adapter met bracket (Slotplaatje) die je achterin je amiga 2000 kunt plaatsen.
Deze optie wordt standaard geleverd met +/- 40 CM IDE (Zie opmerking A) en power kabel zodat je het interface overal in je amiga kunt gebruiken.
Dat betekent dus eventueel kabels wegwerken, voor de rest is het net als met de andere optie : gewoon 68000 eruit, IDE PCB in de 68000 socket en de  68000 daar weer bovenop (Zie opmerking B)
In een standaard Amiga 2000 past deze oplossing probleemloos (Zie opmerking C)

Amiga 2000 Interne IDE Interface met IDE kabel voor extern bereikbare CF kaart

Opmerkingen :

A ]  Ik heb niet getest met kabels langer dan 40 CM , diverse vergelijkbare interfaces komen vergezeld met het advies niet boven de 40 CM te gaan, dat advies heb ik dus ook maar aangehouden voor mijn eigen interface.

B ]  Terugplaatsen van de 68000 vervalt, mocht je een IDE interface bestellen waar de 68000 reeds op is gemonteerd.

C ] Bij sommige modellen zit net naast de 68000 een header, die verhinderd het aandrukken van het  IDE interface in de 68000 socket, deze header kan met beleid een beetje naar links gebogen worden zodat deze net langs de IDE interface steekt. (Zover als ik terug heb kunnen vinden is dit een debug interface die enkel ten tijde van productie is gebruikt.

D ]  De IDE uitbreiding kan in sommige gevallen net het blik raken, als je zeker wil zijn dat je het maximale bereik aan speling hebt kun je een IDE interface met een gesoldeerde 68000 aanschaffen, die geeft je om en nabij 5mm extra ruimte.

E ]   Deze kaart werkt ook met harddisks, deze kunnen alleen niet genoeg gevoed worden vanaf de IDE Interface zelf.

F ]   Deze kaart kan werken met Fat95 of Amiga FFS geformatteerde CF kaarten, elk filesystem maakt wel gebruik van een eigen bootdisk.  (Beide bootdisks vind je in de Download Sectie)

G ]   voordeel van deze optie is , is dat voor uitwisselen van data bv met een PC , de Compact Flash kaart makkelijker bereikbaar is.

 

Optie 2 :


IDE Interface met IDE flatcable voor
montage van de CF-2-IDE slot adapter.

Het meegeleverde slotplaatje wordt
ipv een blindplaatje geinstalleerd en
zorgt dat je CF kaart van buitenaf
bereikbaar wordt.

De kaart is eenvoudig te  bereiken /
wisselen van buitenaf, zonder dat deze
Dusdanig ver uitsteekt zodat de kans op
beschadiging minimaal is.

Optie 3 :

Ik ben op dit moment aan het testen met een adapter die in het CPUslot van de Amiga 2000 wordt geplaatst waar het IDE Interface op geplaatst wordt, dit zal in de toekomst beschreven worden en beschikbaar zijn.
(Mochten de tests inderdaad succesvol verlopen)

Reacties zijn gesloten.