Amiga : PS/2 Keyboard adapter voor de Amiga 500 / 500+

PS/2 Keyboard interface voor de Amiga 500
Inleiding PS/2 Keyboard interface voor de Amiga 500.

Ook de Amiga 500 begint langzaam maar zeker steeds meer last te krijgen van toetsenbord problematiek.
Veel toetsenborden voor de Amiga zijn gemaakt door Mitsumi en werken op basis van een flexibele folie met een matrix aan flinterdune sporen.
Die sporen verweren, breken, worden vies en vul maar aan , 1000 redenen op te noemen waarom het toetsenbord niet goed of zelfs helemaal niet meer functioneert.

Er zijn grofweg 3 typen keyboards voor de Amiga 500 serie :
Hitek, Samsung en Mitsumi , en die volgorde is van goed naar minder goed.

Als je nu je 500 bv in een andere behuizing wil bouwen of als je geen werkend keyboard meer hebt is er nu een eenvoudige en goedkope oplossing om een PS/2 keyboard aan te sluiten op je Amiga 500 / 500+.
Het gaat om een interface adapter die je op de interne keyboard connector steekt en die een PS/2 plug heeft.
Verder heeft het interface een configureerbare Clock / Data poling, aangezien er 2 verschillende pinouts zijn gebruikt door Commodore voor de Amiga 500 productlijn (zucht).
Dmv het verplaatsen van 2 jumpers kun je deze adapter dus in alle typen Amiga 500 / 500+ gebruiken.

Omdat de PC keyboards geen compatible Power led en Floppydisk activity led in het keyboard hebben zitten, zijn deze beschikbaar gemaakt op de adapter.

Reset functionaliteit is ook beschikbaar op het PS/2 keyboard, gebruik hiervoor de toetsen <CTRL> - <Linkse Windows toets> - <Rechtse Windows Toets>

De amiga zal resetten alsof je CTRL-Amiga-Amiga hebt gedrukt.

Let Op : dit is niet zomaar een verloopstekker of kabeltje,  er komt wat meer bij kijken dan alleen dat.

Het hart van dit interface is een PIC microcontroller, deze PIC neemt de protocol conversie voor zijn rekening.
hij ontvangt de datapakketten van het PS/2 keyboard , interpreteert de data, converteert deze vervolgens naar een voor de amiga herkenbare scancode, en stuurt die dan door naar de Amiga.
Omdat je de PIC kunt programmeren kun je dus ook bv de extra toetsen (Multimedia , F11, F12, Ins, Del etc etc.) van je PS/2 keyboard afvangen.
(Alleen moet je dan aan de Amiga kant wel een stukje software draaien (MMKEYBOARD), omdat de amiga zelf deze extra toetsen niet kent.)

Reacties zijn gesloten.