Amiga IDE FAQ (Veel Gestelde Vragen)

Inleiding Amiga IDE FAQ (Veelgestelde Vragen)

Door de tijd heen heeft Het IDE interface een aantal revisies doorlopen , maar de vragen omtrent het IDE interface zijn over het algemeen steeds van dezelfde aard gebleven.
Ik ga proberen een aantal van die veelgestelde vragen te behandelen in de Amiga IDE FAQ.

Amiga IDE FAQ : Interne A500 Adapter ingebouwd onder het Keyboard
Maar eerst nog even een kleine introductie vwb het IDE / ATA Interface :

Ik ben dit interface gaan ontwikkelen met in mijn achterhoofd een specifieke doelgroep :
De (Her)Intreder in de wereld van de Commodore Amiga.
Waarom specifiek deze doelgroep ? , simpelweg omdat er reeds een aantal (professionele) oplossingen zijn die de mogelijkheid van opslag op een harddisk of Multimedia kaart bieden aan de wat verder gevorderde Amiga gebruiker.
Denk hierbij aan harddisk producten zoals bijvoorbeeld van Commodore (A590), GVP (HD+8), of de ACA 500 Plus.

nadeel van al deze oplossingen is het bijbehorende prijskaartje.
De eerste 2 zijn verzamelaarsobjecten geworden, op basis van (slecht verkrijgbare en dus dure SCSI disks), terwijl de laatste een prima oplossing is als je je geld uit wil geven aan een totaal pakket met op Compact-Flash gebaseerde opslag.

Als (her)intreder is het fijn als je met een kleine investering eerst eens bekend kunt raken met het fenomeen massa opslag alvorens je je portemonnee moet trekken voor een flinke aderlating (100-250 euro).

Amiga IDE Faq : Intern Amiga 500 / 500+ 44 pin IDE Interface

Als laatste nog , ik wilde graag een oplossing die zonder een kabel salade, intern in mijn Amiga 500 zou passen. Met de laatste revisie van mijn interne interface voor de Amiga 500 is deze wens een werkelijkheid geworden.
Geen enkele kabel, je plaatst simpelweg het interface tussen de CPU en het moederboard en je bent klaar.

Amiga IDE FAQ :

Past dit interface in mijn Amiga 500 / 500+?

Ja , ik heb het interface zo ontworpen dat tenminste een van de 2 opties altijd past... Maar :
Heb je reeds intern een uitbreiding ergens rond de 68000 CPU dan kan dat problemen opleveren.
Voor de Horizontale direct bevestigde CF-2-IDE adapter is een kickstartswitch mogelijk een obstakel.

Past dit interface in mijn Amiga 2000?

Ja , ik heb een speciaal 68000 interface ontworpen voor gebruik in een Amiga2000, met een direct attached CF-2-IDE adapter die rechtop staat langs de drive bay.
Datzelfde interface biedt ook de mogelijkheid om via een IDE kabel met een slot CF-adapter een Compact Flash Kaart extern te gebruiken

Ik las iets over een Zorro II interface voor de Amiga 2000?

Ja, dat klopt , ik heb als proof of concept een aantal kaarten gemaakt die gebruik maken van het CPU slot (Zorro II compatibel slot maar dan met slechts 86 pinnen)
Dat is voor nu slechts een 1e concept versie, een latere versie zal daadwerkelijk als optie aangeboden worden.

Ik heb reeds een 68000 gebaseerde uitbreiding, werkt dit samen ?

Samen werken , ja hoor dit werkt prima, alleen gaat het niet passen onder je keyboard, de headers die gebruikt worden om jouw uitbreiding te plaatsen , samen met de headers voor het IDE Interface nemen dusdanig veel hoogte in, dat daardoor het keyboard (en daarmee de kap) niet meer gaat passen.

Werkt dit interface met Kickstart versie X ?

Dit interface werkt met alle versies van de Kickstart ROM , maar wel met een aantal afhankelijkheden:
minimaal Kickstart 2.05 indien je een CD-ROM drive wil gebruiken.
Of de IDE driver werkt met Workbench 3.X durf ik niet te zeggen, het interface is getest met de combinatie Kickstart 3.1 / workbench 1.3 en dat werkt probleemloos.

Kan ik zelf bestanden op de Compact Flash kaart plaatsen ?

Uiteraard kun je zelf bestanden op de Compact Flash kaart plaatsen, op exact dezelfde manier zoals je vroeger bestanden naar de externe harde schijf zou kopiëren.
Dat wil dus zeggen via floppy's , de Compact Flash is ingericht als een 'echte' Amiga Harddisk, wat zoveel wil zeggen als ingericht met het Amiga Fast File System (FFS) wat niet leesbaar is op de PC.

Kan ik de Compact Flash kaart ook op de PC lezen / beschrijven ?

Nee, niet zomaar : de Compact Flash is ingericht als een 'echte' Amiga Harddisk, wat zoveel wil zeggen als ingericht met het Amiga Fast File System (FFS) wat niet leesbaar is op de PC.
Ja :Als je wat verder bekend bent in de materie dan kan je de CF mounten in WinUAE als harddisk, een 2e harddisk aanmaken gebaseerd op een directory op je PC , dan kun je dus bestanden kopiëren van de PC directory based harddisk naar de CF gebaseerde harddisk.
Dat is de manier die ik gebruik om de CF verder te ontwikkelen die optioneel verkrijgbaar is bij de IDE Controllers.

Kan ik een grotere Compact Flash kaart installeren ?

Ja en Nee, je kunt eenvoudig een grote kaart plaatsen, maar helaas is het niet echt eenvoudig om de Amiga deze kaart te laten herkennen. De mensen die nog met de eerste generaties Pc's hebben gewerkt zullen het nog wel herkennen.
Je moet de drive parameters (cylinders, sectors per track, sectors per cylinder opgeven als je de kaart wil installeren.
Als je de kaart hebt kunnen partitioneren dan zul je de partities moeten mounten met de juiste partitie informatie (filesystem, partitietype, start en eindsector)
Ik heb deze setup speciaal gebouwd zodat mensen geen gedoe hebben met al dit soort configuratie opties, zoals ik de set lever is die direct plug en play.

Kan ik een harddisk ipv de Compact Flash installeren ?

Ja dat kan , maar net als met een grotere CF kaart zul je dan zelf handmatig de driveparameters en partitiegegevens moeten opzoeken en ingeven.
Verder zul je dan in een externe voeding moeten voorzien voor je harddisk, de 68000 versie van het IDE Interface in combinatie met de standaard Amiga 500 voeding is niet geschikt om harddisks te voorzien van de benodigde spanning.

Kan ik een Cd-ROM drive installeren ?

Ja dat kan , maar je zult dan wel minimaal kickstart 2.05 moeten hebben.
De enige drivers die ik heb kunnen vinden werken vanaf Kickstart 2.05, en hoewel er een driverset bestaat die vanaf kick1.2 zou moeten werken heb ik die niet aan de gang kunnen krijgen.
Let wel, met de 44 pins interface wordt het wel wat gecompliceerder om een CD-ROM aan te sluiten, als dit je doel mocht zijn  kun je beter overwegen een klassieke 40 pins IDE interface aan te schaffen.

Werkt het ide interface met Master / Slave combinaties ?

Ja  ik heb het interface getest met diverse master/slave combinaties van CF-2-IDE adapters, Harddisks en CD-ROM en DVD-ROM drives.
Uiteraard betekent dat wel dat je een device moet hebben wat ondersteund wordt door de IDE /ATAPI driver die je gebruikt.

Werkt het ide interface ook met SD Kaarten ?

Nee niet zonder meer, een Compact Flash is een nagenoeg 100% identieke implementatie van het IDE Protocol, Een SD kaart is dat niet.
Het zal dus enorm afhankelijk zijn van hoe goed de IDE implementatie is van een SD-2-IDE adapter is of deze zal werken aan het IDE Interface.

Hoeveel geheugen neemt het IDE Interface in beslag ?

Niets, het IDE interface zelf neemt geen geheugen in beslag , wat wel geheugen in beslag neemt is de driver en de buffers die aangemaakt worden met het mounten.
Wat ik daarmee eigenlijk wil zeggen, als je een game laadt van diskette/ADF dan wordt er geen geheugen  in beslag genomen door de harddisk en heb je dus je volledige geheugen tot je beschikking.
Als je met de speciale bootfloppy de harddiskdriver laadt en het device mount dan zal dat ongeveer 100 KB memory in beslag nemen.

Werkt het ide interface ook met uitbreiding X ?

Ik heb helaas niet heel veel uitbreidingen voor de Amiga 500 en kan daar dus niet heel veel over zeggen.
Wat niet werkt : KCS PowerPC Boards, Trapdoor Geheugen uitbreidingen van meer dan 512 KB .

Ik wil mijn Amiga 500 liever niet openen, is er ook een externe versie ?

Daar zat ik al een tijdje over te denken, en sinds deze week draait er een prototype, deze zal op zeer korte termijn ook leverbaar zijn, meer info vind je hier.

Wordt nog aangevuld , work in progress

Amiga IDE FAQ , amiga 2000 IDE Interface

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.