Amiga 500 inbouwen van een Reset knop

Amiga 500 Reset knop Locatie #1
Reset functionaliteit Amiga 500.

De amiga 500 / 500+ heeft een resetfunctie die getriggerd wordt door het drukken van de Control - Linker Amiga - Rechter Amiga toetsen.
Alhoewel het een door software geïnitieerde reset oproep is, resulteert dit in een direct uitgevoerde harde reset.
(In tegenstelling tot andere modellen , die een keten van reset-handlers in volgorde afhandelt.
Deze kunnen worden gezien als een soort opruimroutines die "moeten" worden uitgevoerd voordat uiteindelijk de reset zal plaatsvinden.

Reset Knop voor de Amiga 500

Nu is de vraag of je op een makkelijkere manier een reset uit zou kunnen voeren, zonder dat je 2 handen nodig hebt.
Denk hierbij bv aan een tijdelijke handicap als een kop koffie in je handen hebben of als je een broodje met jam aan het eten bent.
En soms maakt een permanentere handicap het moeilijk om met 2 handen 3 toetsen in te drukken.
De Amiga 500 heeft een fysieke resetlijn op de keyboard connector die je in staat stelt een kleine reset knop aan te sluiten en die ergens op of in je amiga te plaatsen.

 

Close Up van een Reset knop
Amiga 500 Keyboard header
Reset Knop inbouwen in de Amiga 500

Als je de Amiga 500 opent zit ergens vrij ver aan de achterkant een connector waarop de Keyboard connector bevestigd is .
Op 1 van de pinnen is de resetlijn te vinden (zie foto) , als deze lijn kortstondig aan grond gelegd wordt dan betekent dat dat de machine in een reset wordt gedwongen.
Let wel dat het een harde reset is , dus er worden geen processen beëindigd, er worden geen zaken opgeslagen of netjes afgesloten. (met ctrl-A-A gebeurt dat op dezelfde manier)

Je hebt meerdere mogelijkheden om de reset knop te verbinden met de keyboard connector in zowel een permanente als een semi permanente vorm.
De  minst ingrijpende manier is een nauwsluitend oogje in de draad te maken dit oogje te vertinnen en om de pin doen , daarna de connector er bovenop steken die de zaak op zijn plaats zal houden.
Op deze manier kun je het makkelijk ongedaan maken en is de bewerkelijkheid minimaal.

Je kunt ook de draden van de reset knop direct solderen op de header (of aan de onderkant van de print) , dit is niet zonder meer onomkeerbaar en maat het wat moeilijker eea uit elkaar te halen,

De derde optie zou met behulp van een splitter (ofwel kabel, ofwel een klein printje) eenvoudig te realiseren zijn.
mocht daar iemand behoefte aan hebben wil ik dit best wil meenemen, zo'n pcb zou compleet misschien voor 4-5 euro al te realiseren moeten zijn.

Amiga 500 Reset knop Locatie #2

Reacties zijn gesloten.