Amiga : instabiele A500, geheugen problemen

Inleiding Commodore A500 geheugen problemen

De Amiga waar ik behalve mijn prototypes, ook alle hardware die ik uitlever op test, had van het ene op het andere moment behoorlijke stabiliteit problemen.
Hangen tijdens het bewegen van de muis, freezen van de muispointer bij klikken en meer van die perikelen.
Helaas betekent dat ook dat testen van hardware ook niet echt goed meer gaat, en ook al heb ik altijd 3-4 machines open staan om hardware te testen, missen kan ik er geen (type / revisie / configuratie is bij elk systeem anders)
Dus het is belangrijk dat het systeem zo snel als mogelijk weer betrouwbaar functioneert.

Dat betekent dus troubleshooten : een van de zaken die je hiervoor kunt gebruiken als de machine niet doorstart is de Diagnostische Bootrom , deze doet een hele hoop hardware testen waarbij het grootste gedeelte van de amiga hardware niet nodig is om te draaien.
Zelfs Amiga's die geen beeld meer geven kunnen nog uitgelezen worden via een seriële verbinding.

Gelukkig was mijn machine nog in staat vanaf de shell zaken te starten, dus ik had genoeg aan de Amiga Testkit van Keirf om mijn systeem aan de tand te voelen.

 

Amiga, testen voor geheugen [roblemen
pinpointing gehegen problemen Amiga

Al snel bleek dat het probleem in het geheugen zat , eerst een scan van het totale geheugen en later specifieke delen om te pinpointen waarde geheugen problemen precies zitten.
Selectie van Chipmem en de test nogmaals runnen gaf nog steeds een memory error, de andere segmenten bleken allemaal zonder geheugen problemen doorlopen te kunnen worden.
Dus klaarblijkelijk is er iets met het chipmem niet in orde , de memory scan geeft 2 geheugen problemen , in het 32 bits overzicht en in het 16 bits overzicht.
In dit geval kan ik de 32 bits melding negeren gezien ik geen 32bits geheugen heb geinstalleerd.

Het 16 bits gedeelte geeft aan dat D15 (16e bit) een error geeft, dus we zijn weer iets verder met onze geheugen problemen.
Het schema van de Amiga 500 in de revisie 5 zoals ik die heb geeft aan dat het 15 bit op locatie U31 zit.
Dat is de ram bouwsteen die aan de kant van het trapdoor slot zit.
Dus nu is het zaak om mijn bevindingen in de praktijd te testen, en dat kan op verschillende manieren :
Vervangen van het IC, maar dat is dus wel het liefst als je zekerheid hebt dat dat ook het juiste IC is .

Piggybacken van RAM bij geheugen problemen

Een andere optie is Piggybacken, je plaatst een werkende RAM over de vermoedelijk defecte ram (Zorg dat alle pinnen contact maken, en zorg dat ze niet verschoven zijn).
Iets rond naar binnen buigen zorgt dat ze klemmen op de poten van de defecte RAM, zo gezegd zo gedaan, de nieuwe RAM over de vermoedelijk defecte RAM geplaatst.
Goed gecheckt of er geen slechte verbindingen zijn en starten met die hap.
De memorytest werkt, en de machine rapporteert geen geheugen problemen meer, het systeem werkt stabiel.
Dit is geen permanente oplossing, de kans bestaat dat de RAM verschuift en de pinnen contact maken met zaken waar dat niet zou moeten.

Om toeval uit te sluiten vervolgens de piggyback ongedaan gemaakt en de test nogmaals gestart.
Direct komen de geheugen problemen terug op precies dezelfde locatie, dus het is een erg sterk vermoeden dat we de juiste chip te pakken hebben.
Ik heb de piggyback nogmaals gedaan en de machine een hele nacht memorytests laten doen, maar ook na een hele nacht geen enkele foutmelding meer  gezien.
Dus nu is het zaak om de fix permanent te maken, dit kan wederom op tenminste 2 manieren :

Geheugen problemen in Chip Memory
resultaat van de memorytest na piggybacken

Als je het netjes wil doen desoldeer je het IC , als je goed materiaal hebt kun je de chip er in zijn totaliteit uithalen.
Heb je slechts een soldeerbout en desoldeer draad kun je er voor kiezen alle poten van de RAM zo hoog mogelijk boven het moederbord af te knippen, losse poten desolderen is een stuk eenvoudiger dan een heel IC als je slechts een soldeerbout en Desoldeer draad hebt.
Als je alle poten hebt verwijderd en de gaten in het moederbord zijn vrij van tin, check dan goed voor beschadigingen van en rond de eilandjes, die zijn makkelijker nu te repareren dan wanneer het nieuwe IC al op zijn plaats zit.
Soldeer vervolgens een IC voet op de plek van het IC en je kunt in de toekomst eenvoudig nog eens een RAM wisselen op die locatie indien dat nodig mocht zijn.

Als je het desolderen niet echt ziet zitten kun je ook het piggybacken permanent maken.
Advies is wel om de VCC pin bij het ic af te knippen zodat de oude ram geen spanning meer krijgt , soldeer vervolgens alle pinnen op het oude IC vast, behalve de VCC pin , die moet niet op het ic, maar op het uit het moederboard stekende stuk worden gesoldeerd.
Hiermee creer je een nieuwe RAM die door het moederboard gevoed wordt en verder alle contacten via de oude RAM doorgegeven krijgt.
Hiermee zouden dan de geheugen problemen permanent gefixt moeten zijn, en kan je machine weer een tijd mee.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.